Proračun Grada Siska za sljedeću godinu, koji je danas usvojen na Gradskom vijeću sa 16 glasova za i 5 protiv, iznosit će gotovo 221 milijun kuna i veći je za 19 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu. Kako je pojasnila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, osim dobivenih uputa Ministarstva financija pri izradi proračuna vodilo se računa o informacijama s terena, odnosno prijedlozima građana koji su putem mjesnih odbora ili gradskih četvrti predlagali potrebe u svom dijelu grada. Jedna od novosti i svakako dobra vijest za sve one koji će postati roditelji, je da će od sljedeće godine naknada za novorođene bebe iznositi 1.500 kuna.
-Jedno vrijeme ukinutu naknadu za novorođene smo na početku mandata s 500 kuna povećali na 1.000 kuna, a u 2016. tu naknadu povećavamo na 1.500 kuna. Kada ta dječica narastu čeka ih dovoljno vrtića na području grada, a kad krenu u školu u većini osnovnih škola čekaju ih uređeni dnevni boravci te u 2016. godini otvaramo i dnevni boravak u OŠ Galdovo. Nastavljamo sa subvencioniranim prijevozom učenika osnovnih i srednjih škola. Do sada smo subvencionirali samo željeznički prijevoz, a od sljedeće godine odlučili smo u suradnji sa Županijom, subvencionirati i autobusni prijevoz. Nismo zaboravili ni na umirovljenike kojima smo obećali olakšati kretanje gradom i korištenje javnog prijevoza te će im sljedeće godine karta biti snižena s 5 na 3 kune. Što se tiče školaraca, prošle smo godine prvi put omogućili besplatne udžbenike za učenike prvih razreda slabijeg imovinskog stanja, a sljedeće godine tu će mogućnosti dobiti svi osnovnoškolci čiji roditelji neće biti u mogućnosti kupiti knjige za svoju djecu – rekla je gradonačelnica.
Sve ove socijalne programe prate i razvojni projekti od kojih su neki već tijekom ove godine realizirani uz pomoć kredita HBOR-a. Tako je do sada već izgrađeno parkiralište i ugibalište ispred osnovnih škola Viktorovac i 22. lipnja. U visokoj fazi dovršenosti je Ulica Mate Lovraka, Augustinčićeva ulica, a već se ugovaraju izvođači za uređenje parkirališta u Rimskoj ulici, Odranskoj, A. B. Šimića, Gustava Krkleca te kod tržnice. Kako je najavila gradonačelnica, sljedeće godine očekuje nas realizacija tri kapitalna projekta.
-Grad Sisak pridružit će se onim gradovima koji imaju tzv. urbani dnevni boravak, odnosno pješačku zonu i sljedeći Dan grada slavit ćemo u novouređenoj pješačkoj zoni. Sljedeće godine ćemo Željezarcima revitalizirati neprežaljeni bazen. Natkrit ćemo i klizalište i dobit ledenu dvoranu čime ćemo produžiti sezonu klizanja. Iako neki tvrde da to nisu razvojni projekti, smatram da čim se nešto gradi da to generira i nova zapošljavanja i ne može mi nitko reći da, ako se broj gradilišta u sljedećoj godini upeterostruči, da to neće ništa značiti za građane grada Siska. A krajnji ishod je unaprjeđenje komunalnog standarda i znatno bolja kvaliteta života u gradu Sisku – nastavila je gradonačelnica.
Osim razvojnih projekata, nastavlja se subvencioniranje poduzetnika kroz mjere zapošljavanje i samozapošljavanje te se nastavlja subvencioniranje poduzetničkih kredita. Gradonačelnica je istaknula kako je cilj ove gradske vlasti promijeniti vizure grada i unaprijediti život u gradu Sisku.
-U proračunu za sljedeću godinu nismo zaboravili socijalu, naše najmlađe stanovnike, učenike, nezaposlene, umirovljenike. Razmišljamo strateški kako će Sisak izgledati 2016. godine. Također razmišljamo i o tome, kad završi mandat koji traje četiri godine, da se možemo okrenuti iza sebe i s ponosom reći da smo promijenili vizure grada, unaprijedili smo život u ovom gradu i apsolutno smo sve prijedloge s terena akceptirali. Rješavamo probleme koji su godinama bili stavljeni pod tepih u fazama i sukladno mogućnostima – zaključila je gradonačelnica obrazlažući proračun Grada Siska za 2016. godine.