Proračun Grada Siska za 2023. godinu iznosi 75.187.422,00 eura. Tako je na današnjoj sjednici odlučilo Gradsko vijeće Grada Siska. U javnoj je raspravi ove godine čak 3682 Siščanki i Siščana pregledalo aplikaciju “Moj proračun” i svojim ocjenama potvrdilo Proračun koji je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uputila Gradskom vijeću na odlučivanje.

„Ovaj veliki odaziv i pozitivne ocjene potvrdile su nam da smo na dobrom putu izgradnje Siska u grad koji se brine o svojim stanovnicima bili oni najmlađi ili najstariji, gospodarstvenici ili studenti,  pružajući im sve ono što Sisak čini našim domom,“ rekla je gradonačelnica zahvalivši svima koji su sudjelovali u javnoj raspravi.

Za ovaj proračun glasovalo je 13 nezavisnih i vijećnika SPD-a, a protiv su bili vijećnici HDZ-a i HSLS-a. Prilikom donošenja proračuna gradonačelnica je istaknula najvažnije projekte i programe.

„Proračun Grada Siska za 2023. godinu je dokument koji pokazuje da smo zajedničkim radom uspjeli sebe kao grad izdići iznad problema koje su nam nametnule prirodne katastrofe. Nakon potresa, poplave, suše i pandemije, naš grad izborio se za to da sam određuje svoju viziju koju sam počela provoditi prije deset godina. Sisak ponovo pokazuje da ne skreće s puta razvoja koji smo si zacrtali. Neće nas zaustaviti niti nelogične državne odluke na štetu Siska, niti ignoriranje naših potreba i sasvim opravdanih zahtjeva jer Sisak je pokazao da smo najkreativniji suočeni s najvećim problemima“, rekla je gradonačelnica.

Naglasila je da Sisak nastavlja i u 2023. godini snažno brinuti o najmlađima i najstarijima, ali i onima najranjivijima. Sisak nastavlja izgradnju obrazovnog kompleksa Galdovo, a kreće i u dogradnju vrtića Maslačak i Različak. Osnovna škola Ivan Kukuljević ide u potpunu obnovu, a radi pomoći najranjivijima u 2023. godini plan je trajno riješiti dugogodišnji smještajni problem žrtvama obiteljskog nasilja. Gradonačelnica je naglasila da svoju snagu Grad Sisak pokazuje brigom o najmlađima i najstarijima – Sisačkim uskrsnicama za najstarije i nezaposlene, đačkim džeparcem i programima škole plivanja, klizanja, atletike i ljetovanjem za sve četvrtaše u gradskom odmaralištu u Zaostrogu.

„Nastavljamo ulagati u nogostupe, pješačke staze, prometnice i nova parkirališta, a rekonstrukcijom Starog mosta i rekonstrukcijom mosta Crnac nastavljamo brisati posljedice katastrofe koja nas je zadesila krajem 2020. Sveobuhvatnom rekonstrukcijom zgrade nove knjižnice na Trgu Ljudevita Posavskog stvorit ćemo novo žarište kulturnog života našega grada. Uvodimo novi program sufinanciranja medicinski potpomognute oplodnje i zadržavamo razinu potpore za novorođenčad dok studentske stipendije povećavamo za 50%. Nastavljamo s popodnevnim radom vrtića i proširujemo program produženog boravka na sve osnovne škole. Brinući o zaposlenim roditeljima nastavljamo s popodnevnim radom sisačkih vrtića, a želeći pomoći i roditeljima djece s teškoćama u razvoju nastavljamo i s mjesečnim naknadama roditeljima njegovatelji pored već ustaljene prakse trećih odgajatelja te asistenata kako u predškolskim tako i u osnovnoškolskim ustanovama“, kazala je gradonačelnica.