Proračun Grada Siska za 2017. godinu iznosit će 247,8 milijuna kuna što je za oko 8 milijuna kuna više od proračuna za ovu godinu. Jedan od razloga povećanja proračuna za sljedeću godinu su planirana sredstva iz EU fondova u iznosu od 34,4 milijuna kuna koja su namijenjena za izgradnju ceste D-36 Svinjičko – Gušće, rekonstrukciju Zvonimirove ulice i izgradnju prilazne ceste CRS Kolodvor, izgradnju DVD Topolovac te za dodatna ulaganja na građevinskim objektima kao što su Holandska kuća i Centar kreativnih industrija – Kreativni inkubator Sisak. Proračun je donesen na današnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček podsjetila kako je Grad Sisak ove godine, prvi put, svojim građanima pružio priliku da sami kreiraju proračun Grada Siska za 2017. te iznesu svoje prijedloge putem aplikacije Moj gradski proračun. Građani su tako najviše prijedloga uputili za povećanjem potpore za djecu.

-S obzirom da smo nakon slanja prijedloga proračuna u proceduru, odnosno u prvo čitanje na predsjedništvu Gradskog vijeća, proveli postupak javne nabave za ledenu dvoranu Zibel te da je postignuta cijena za dva milijuna kuna manja od predložene, ostvareni višak sredstava rasporedit će se na način da će potpora za novorođenčad u 2017. godini iznositi 2.000 kuna, besplatnim školskim udžbenicima koje trenutno dobiva oko trećina sisačkih osnovnoškolaca dodat ćemo i besplatne bilježnice i pribor, a roditelji djece koji imaju 500 kuna više prihoda po članu obitelji od određenog minimuma će ostvariti pravo na 50 posto troška za udžbenike. Školskim kuhinjama ćemo osigurati dodatna sredstva radi podizanja standarda, odnosno kvalitete dječjih obroka – naglasila je gradonačelnica.

Gradonačelnica se osvrnula na iznos proračuna za 2017. godinu kazavši kako je iznos proračuna, unatoč izvrsnom punjenju s poreznim i komunalnim prihodima u tekućoj godini, rezultat i svih projekata koji su već nominirani ili se planiraju nominirati prema EU fondovima.

-U perspektivi vjerujem da idemo prema proračunu koji bi bio sastavljen od tri ravnopravne komponente: od poreza, od  naknada i od treće ravnopravne komponente EU fondova. U 2017. godini nam slijedi dodatno razduživanje i otplata kreditnih obveza kojima nas je nepotrebno opteretila prijašnja neodgovorna vlast bez da su s tim sredstvima ostvarili ikakve vidljive rezultate. S 2017. godinom i službeno završava vrijeme stezanja remena na što smo bili prisiljeni zbog raspojasanog i raskalašenog ponašanja bivše vlasti. Obveze koje je stvarala bivša vlast bile su nerazumne i besmislene, a pravosudni sustav će nam dati i konačnu ocjenu nekih od njih. Toga više nema, Grad pozitivno i uspješno posluje, a sve obveze se podmiruju na vrijeme i unatoč tomu konstantno bilježimo od 6 do 12 milijuna kuna plusa na našem žiro računu – zaključila je gradonačelnica.

Od stavki koje su, putem aplikacije Moj gradski proračun, dobile približno isti broj prijedloga za povećanje i smanjenje je stavka koja se odnosi na sport. Točno 50 posto korisnika aplikacije smatra da potpora sportskim udrugama mora biti 3,8 milijuna koliko je predloženo, 21 posto korisnika bi ju smanjilo, a 29 posto korisnika aplikacije bi povećalo iznos. Kulturne manifestacije i programe bi pak 66 posto korisnika financiralo s predloženih 400.000 kuna, dok bi ih 19 posto povećalo, a 15 posto smanjilo taj iznos.