Prije točno dvadeset godina u Dječjem vrtiću Sisak Stari počela se stvarati ideja o ekologiji, odnosno razvijanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša kod djece. Iz te početne ideje razvili su se brojni projekti koje su odgajatelji stvarali zajedno s djecom i roditeljima. To je ovaj vrtić svrstalo među prve vrtiće u Hrvatskoj koji su u svoj rad uveli ekologiju i razvoj ekološke svijesti. Sve to dovelo je i do objavljivanja monografije „20 godina eko djece u Dječjem vrtiću Sisak Stari“ čija je promocija u svečanoj atmosferi održana večeras u objektu Različak. Svima onima koji su u proteklih 20 godina predano razvijali ovu ideju i postigli velike rezultate u buđenju svijesti o ekologiji u našoj zajednici čestitao je u ime Grada Siska zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić koji je autoricama monografije čestitao i na vrijednom sakupljanju građe.
Ravnateljica Dječjeg vrtića Sisak Stari Nataša Andučić govorila je o ideji stvaranja monografije.
-Ideja nam je bila sva postignuća na području održivog razvoja u odgojno – obrazovnom radu Dječjeg vrtića Sisak Stari prikazati u eko monografiji kojom ćemo budućim naraštajima djece ostaviti u nasljedstvo plemeniti cilj i ideju održivog življenja od najranijih godina života – kazala je ravnateljica DV Sisak Stari.
Autorice monografije su Jelena Dadić Klaić, Snježana Dobrinić, Željka Bece, Ivana Matijević, Mirjana Šebalj te Ivana Čubrilo Franjić. Za monografiju su korištene fotografije iz arhiva vrtića, tiskanih medija, privatnih zbirki bivših korisnika i polaznika te fotografa Željka Rakarića.