Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije 1945. -2016. danas je doživio svoju promociju u Državnom arhivu u Sisku. Leksikon se stvarao pune dvije godine zahvaljujući velikom trudu i angažmanu sisačkih novinarskih doajena Vladimira Pajtlara i Zdravka Strižića koji su u protekle dvije godine istraživali tko se sve bavio novinarstvom od 1945. godine do danas i to pretočili u knjigu.

-Leksikon obuhvaća 250 novinara pojedinačno. Svjesni smo da ima nekih grešaka jer smo neke kolege nenamjerno izostavili, ali neki na žalost nisu željeli da se njihovo ime nađe u ovom Leksikonu. Zahvaljujem svima na trudu i sugestijama, a pogotovo onima koji su nam financijski pomogli. Koliko mi je poznato ovakav Leksikon jedinstven je u cijeloj Hrvatskoj – rekao je Strižić.

Prikupljajući informacije i povijesnu građu prigodom pisanja Leksikona, autore je vodila dobrohotna namjera da naše društvo ne zaboravi brojne naraštaje pojedinaca koji su radili u novinama, na radijskim i televizijskim postajama, koji su svakodnevno i neumorno pisali, fotografirali, snimali, uređivali i emitirali sadržaje, a u novije vrijeme i kreirali internetske portale.

Grad Sisak financijski je pomogao izdavanje Leksikona novinarstva Sisačko-moslavačke županije, a autorima je danas na promociji čestitala i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-Vrijednost Leksikona nije samo bibliografska, ovo je važno svjedočanstvo o gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji i što se sve događalo u društvenom, kulturnom, političkom i drugom životu na ovim našim prostorima. Stoga vas pozivam da ne pristupite ovom kao leksikonu novinarstva nego kao  leksikonu ovog prostora kroz oči novinara – rekla je gradonačelnica.

Objavljivanje Leksikona novinarstva Sisačko-moslavačke županije velika je stvar za novinarsku profesiju, ali i svojevrsni dokaz da novinarstvo ima bogatu i dugu tradiciju na našim prostorima.