Gradski vijećnici prihvatili su danas jednoglasno zaključak o prihvaćanju Ugovora o kreditu kojeg Gradu Sisku daje HBOR na iznos od 50 milijuna kuna. Kredit će se koristiti za kupnju nekretnina, uređenje pročelja centra grada, rekonstrukciju Rekreacijskog centra Zibel, izgradnju sportskog igrališta u bivšem MO Eugen Kvaternik, bazena Caprag, biciklističkih staza, gradske šetnice, glavne gradske pješačke zone, gradskih parkirališta te izgradnju i rekonstrukciju gradskih ulica. Pojašnjeno je kako u svibnju nisu bile poznate sve okolnosti oko realizacije projekta rekonstrukcije i izgradnje bazena u Capragu te će se, kako je rečeno, iz sredstava ovog kredita realizirati i kupnja nekretnine Silaxa na kojoj će biti sportsko-rekreacijski centar odnosno bazen i vodeni park.
Naime, Gradsko vijeće je u svibnju ove godine donijelo odluku o kreditnom zaduženju kod HBOR-a te je upućen zahtjev za dobivanjem suglasnosti i odobrenjem traženog kredita. Vlada RH je 16. srpnja donijela Odluku o davanju suglasnosti za zaduženje, a potom je i Nadzorni odbor HBOR-a 23. srpnja donio Odluku o kreditiranju Grada Siska te je ponudio Ugovor o kreditu.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je da, iako se diže kredit od 50 milijuna kuna, to ne znači da će se potrošiti svih 50 milijuna kuna.
-Svi projekti koje smo zatekli imali su milijunske iznose. Naknadnim pregledom i preprojektiranjem postignute su velike uštede kao primjerice kod izgradnje sportskog igrališta u bivšem MO Eugen Kvaternik. Očekujem da će biti još takvih ušteda u sklopu ovog kredita. Želimo kao Grad biti kotač zamašnjak koji će pokrenuti radove i dovesti firme u grad te oporaviti sisačko obrtništvo i poduzetništvo. Prema HBOR-u smo morali ići s konkretnom projektnom dokumentacijom tako da nema nikakvog prostora bilo kakvoj manipulaciji i sve je transparentno – rekla je gradonačelnica.
Vijećnici su danas prihvatili Volontersku politiku Grada Siska kojoj je cilj definiranje smjernica i preporuka za promociju i unaprjeđenje volontiranja te ostvarivanje punog potencijala volontiranja u korist lokalne zajednice. Volonterska politika izrađena je suradnjom nevladinih organizacija i javnih ustanova s područja grada Siska.