Novo ruho autohtonih jela, naziv je kuharice koja je danas prezentirana u prostorijama Turističke zajednice grada Siska. Kuharica je rezultat zajedničkog rada Gradskog muzeja Sisak, Kulinarskog instituta Kul IN i Turističke zajednice grada Siska.

Napravljena je u formi turističke brošure te će se kao takva i dijeliti u Turističkom informativnom centru, TZG Siska. Izrada kuharice dio je šireg projekta koji su TZG Siska i Gradski muzej Sisak pokrenuli početkom prošle godine, a koji je uključivao etnografsko istraživanje te izložbu „U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja“.

Nastavno na istraživanje i prikupljene starinske recepte profesionalni kuhar Marko Hernaut i enolog Lovro Miklaužić, ujedno predavači Kulinarskog instituta Kul IN, izradili su recepte kojima su dali novo moderno ruho, primjereno današnjem načinu života i pripreme jela.

Predstavljanju kuharice Novo ruho autohtonih jela prisustvovala je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je pohvalila projekt i čestitala svima koji su u njemu sudjelovali naglasivši kako je odlično pogođena kombinacija s Kulinarskim institutom Kul IN koji je jedinstveni projekt ne samo u Hrvatskoj već u ovom dijelu Europe.

-I djelatnici Muzeja, pod vodstvom ravnatelja Vlatka Čakširana, dali su si truda i u suradnji s profesionalcima, recepte naših baka objedinili su u jednoj ovakvoj knjižici. Ne vidim razlog zašto Sisak ne bi već danas postao gastro destinacija za posjetitelje iz Zageba i okolice te da gastro ponuda bude sastavni dio ponude naše Turističke zajednice  – rekla je gradonačelnica.

Želja partnera na ovom projektu je da ugostitelji koji djeluju u gradu Sisku prigrle mogućnost ponude autohtonih jela u svojim objektima te na taj način prezentiraju bogatu gastronomsku baštinu svojim gostima.