Plan urbane mobilnosti grada Siska (SUMP) danas je predstavljen u Gradskoj vijećnici uz mogućnost javne rasprave. Voditelj tima izrade Plana Davor Brčić, inače profesor na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, naglasio je kako je EBRD, u sklopu kredita o nabavi novih autobusa, donirao Gradu Sisku navedeni Plan čija je izrada započela u studenom prošle godine.

-Cilj ovog Plana je da promet u gradu omogući građanima bolju mobilnost, ekonomski razvoj, bolju zaštitu okoliša, ali i bolju prilagodbu prometa najranjivijim skupinama u prometu. Također, ovaj Plan Gradu Sisku omogućuje i pristup EU fondovima – rekao je Brčić.

Naglašeno je kako je jedan od ciljeva poticanje građana na  javni prijevoz, više pješačenja i upotreba bicikala te smanjenje korištenja osobnih vozila.

-Sisak je idealan grad za pješačenje jer možemo vrlo brzo pješice obići cijeli centar grada. Teren je ravan i pogodan za pješake, ali i bicikliste. Treba poticati pješačke zone, a ova postojeća u središtu grada već daje dobre rezultate. Što se trenutnog biciklističkog prometa tiče, on je dobar, planiraju se još dodatne staze, a do 2030. godine, koja je jedna od ciljnih godina, planirano je da Sisak dobije 60 kilometara povezanih staza i tada se bicikli ne bi koristili samo za rekreaciju nego i za odlazak na posao, u školu – naglasio je Marko Šoštarić, stručnjak za promet i zamjenik voditelja tima.

Istaknuto je kako je neophodna izgradnja cestovnog mosta koji bi smanjio prometno opterećenje središta grada za 15 posto te smanjio vrijeme putovanja iz jednog kraja grada u drugi za oko 6 minuta.

Naglašeno je kako Plan također ima pozitivan utjecaj na okoliš, doći će do smanjenja onečišćenja zraka i smanjenja buke.

Predstavljanju Plana urbane mobilnosti grada Siska prisustvovala je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je pozvala sve sugrađane da pogledaju Plan, dostave svoje prijedloge koji bi se eventualno mogli ugraditi u finalni izgled same strategije, a kojoj će prethoditi i izrada Studije utjecaja na okoliš.

Plan urbane mobilnosti grada Siska izradili su stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu i konzultanti tvrtke Deloitte. Prijedlog Plana nalazi se u privitku ovog teksta.