Sisak je danas posjetio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je, zajedno s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, obišao središte grada koje je stradalo u potresu. Gradonačelnica je u razgovoru s predsjednikom izrazila nezadovoljstvo dinamikom obnove.
-Gradonačelnica se bori, sve bi to trebalo biti na papiru i davno riješeno, ali nije – rekao je predsjednik Milanović.
Šetnjom kroz grad, Ikić Baniček pokazala je Milanoviću neke od objekata koji su srušeni u potresu na kojima obnova još nije krenula niti ima naznaka kada će početi.
-Predsjednik je prošao centrom gdje sam mu na nekoliko primjera zorno prikazala, jer mislim da je važno da je on u to upućen i da zna jer je to važna problematika za građane Hrvatske, da obnova nije krenula niti je u naznakama kada će krenuti. Obišli smo lokacije na kojima je bio i dva dana nakon potresa. Pokazala sam mu prostor gdje je nekada bio Dječji odjel knjižnice. Pokazala sam mu da Republika Hrvatska kao vlasnik te građevine nije bila u stanju u četiri mjeseca postaviti ni skelu i da mi već tri puta skupljamo cigle koje padaju sa zabata te kuće. Zatim smo obišli lokaciju na dječjem igralištu u pješačkoj zoni gdje je Grad Sisak nakon tri mjeseca čekanja države da ukloni opasan dimnjak odlučio svojim snagama angažirati izvođače kako bi uklonili dimnjak. Obišli smo i zgradu koja je dijelom vlasništvo Grada, dijelom privatno vlasništvo u kojoj su bile trgovina mješovitom robom te trgovina informatičkom opremom. Zgrada je crvena. Elaborat i struka su rekli da se zgrada treba ukloniti, da se obnova ne isplati. Čekamo pravorijek konzervatora i nadamo se da će njihovo mišljenje biti isto kao i mišljenje struke – rekla je gradonačelnica.
Milanović je posjetio i zgradu na pješačkoj zoni u kojoj sutra svoja vrata otvara Centar kreativne industrije za sve poduzetnike i kreativce.
-To su projekti koji koštaju jako puno, koje ne može financirati država. Ovo je zgrada koja je dio povijesne baštine i čija obnova po zahtjevu konzervatora košta jako puno. Takvi objekti nemaju komercijalnu ulogu i ne stvaraju novac jer su baština. To se zove ulaganje u ljudsku infrastrukturu – rekao je Milanović.
I gradonačelnica je dodala kako je zgrada budućeg Centra kreativne industrije primjer pravilnim gospodarenjem imovine u vlasništvu Grada Siska.
-Mislim da bi tako država trebala gospodariti i sa svojim zgradama. Riječ je o zgradi iz 1938. godine koja, da nismo ulagali u nju, ne bi izdržala potrese. Željela sam predsjedniku slikovito prikazati koliko je bitno gospodarenje imovinom i koliko država zaostaje u tome. Ispričala sam mu i da je preko 1200 Siščana predalo zahtjev za obnovu nekonstruktivnih elemenata i da ni to nije još krenulo. Rekla sam mu da smo predali preko 110 objekata sa suglasnostima vlasnika koji su opasni i koji se trebaju ukloniti, a država je dosad uklonila njih 7. Sve ide presporo i mislim da je krajnje vrijeme da se donesu konkretni potezi i odluke kako bi obnova krenula – zaključila je Ikić Baniček.