Predsjednik Zoran Milanović danas je u pratnji gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i zamjenika gradonačelnice Marka Kričke obišao gradilište Odgojno-obrazovnog kompleksa Galdovo gdje se gradi novi vrtić i škola. Također, posjetio je i Siščane smještene u kontejnerskom naselju u Petrinjskoj ulici.
Gradonačelnica je u Galdovu upoznala predsjednika s radovima na gradilištu vrtića i škole. Radovi su vrijedni 9,3 milijuna eura, a financira ih gotovo u cijelosti Grad Sisak. Iz EU fondova je Grad Sisak povukao gotovo milijun eura za gradnju novog vrtića, a za školu koja je neuporabljiva nakon potresa država je pristala financirati rušenje, no ne želi dodijeliti sredstva iz Fonda solidarnosti iz kojeg se financira šteta od potresa. Iako se postojeći objekt mora rušiti i graditi novi i veći, Ministarstvo inzistira da se samo konstrukcijski popravi što nije moguće, a sredstva Nacionalnog programa za oporavak iz kojih će se moći sufinancirati i škole još dugo neće biti dostupna jer Ministarstvo nije pripremilo odgovarajuće natječaje.
– Sisak ne može čekati nove ministre, Sisak ne može čekati kada će Vlada provesti obnovu, stoga smo vrtić i školu krenuli graditi sami, naglasila je gradonačelnica. U Sisku nije obnovljena niti jedna stambena zgrada, obnovljena je samo jedna kuća i tri obiteljske kuće zahvaljujući donacijama Zaklade Solidarna, Općine Tisno i Grada Vrbovca.
U kontejnerskom naselju u Petrinjskoj ulici još uvijek, više od dvije godine nakon potresa, živi tridesetak Siščana, koji još uvijek ne znaju kada će se moći vratiti u višestambene zgrade, od kojih niti na jednoj obnova nije počela. Predsjedniku su se požalili da im najteže pada neizvjesnost.
Prema riječima gradonačelnice, ni Grad Sisak niti predsjednik Republike, nemaju nikakvu nadležnost u obnovi. Važno je da predsjednik u ovakvim susretima s ljudima koji žive u kontejnerima dobije pravu sliku kakvi su im uvjeti života, što ti naši sugrađani mogu očekivati i imaju li uopće informaciju kada će krenuti obnova njihovih zgrada. Grad Sisak te informacije traži svakodnevno, ali odgovora nema. Sisak je nudio zemljište i preuzeo bi dio financiranja za izgradnju zamjenskih zgrada, te zgrade bi se poslije, nakon povratka stradalnika u svoje obnovljene domove, mogle koristiti u javne namjene i ostale bi u vlasništvu države. No, za takav model nije bilo volje.
– Ministri se mijenjaju kao na traci, nova promjena nadležnog ministra neće ništa promijeniti na bolje, a obnova će i dalje biti kaljuža birokracije bez ikakve suvisle ideje kako da se odradi na vrijeme, zaključila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.