Predsjednik Republike Zoran Milanović stigao je danas vlakom u Sisak, a na željezničkom kolodvoru dočekala ga je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u čijoj pratnji je obišao pogon Zlatne igle te nakon toga i kontejnersko naselje u Ulici Ivana Fistrovića.

-To je jedna od sedam lokacija u Sisku na kojoj se nalaze kontejneri. I prvih dana sam govorio da je lako reći onome tko je u nevolji da bude strpljiv. To se sada nekako dovelo u funkciju i djeluje. Ali naučili smo nešto – postoje kontejneri ovakvi i onakvi, neki su bez sanitarnih čvorova, neki su sa sanitarnim čvorovima, a ti su naravno skuplji pa sada iz toga treba izvući pouke i vidjeti što će se ubuduće nabavljati i čuvati na robnim zalihama – rekao je Milanović.

Tijekom obilaska sisačke bolnice, Milanović je napomenuo kako treba biti pametan kad je u pitanju sanacija ovakvih objekata.

-Da se pita konzervatora, ali da odluku ipak donese politika, odnosno oni koji su za to odgovorni jer u protivnom konzervator može biti predsjednik Vlade u idućih 50 godina. Ovdje će biti i rušenja, što prije to bolje da se bolnica može vratiti u svoju funkciju i da se liječi što više ljudi iz ovog kraja, da ne idu u Zagreb ako to baš nije potrebno, kao što to dosta uspješno rade čakovečka, varaždinska i koprivnička bolnica – dodao je.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček kazala je kako je željela da se predsjednik osobno uvjeri u kojim uvjetima živi više od 500 stanovnika grada Siska koji su u privremenim objektima.

-Kamp kućice su zgodne ako dođete ljetovati u Istru na sedam dana, ali nakon toga se ipak vraćate u svoje domove. Bilo mi je važno naglasiti mu da polažemo velike nade u to da će Vlada RH užurbano sljedeći tjedan donijeti konkretne procedure jer Zakon o obnovi  je samo grubi okvir i ne odgovara na pitanja tko plaća detaljni statički pregled, tko snosi troškove elaborata zatečenog stanja i elaborat sanacije, to su pitanja koja ljude zanimaju. Građane zanima i kojim će sredstvima Vlada financirati obnovu po stopostotnom iznosu i u kojem postotku će se financirati zelene građevine, u kojem žute i crvene.  Danas 35. dan od potresa nemamo odgovore na ta pitanja. Ne zanima me kampanja, ne zanima me politika, želim samo odgovore na ta pitanja – rekla je gradonačelnica i dodala kako od Vlade RH očekuje da već u ponedjeljak donese konkretne procedure oko početka obnove.

Naglasila je kako se suradnja s Nacionalnim stožerom nije popravila.

-Trebao je biti održan sastanak ovaj tjedan, no onda su javili da se sastanak odgađa i da do daljnjega neće biti sastanka u tom sastavu dok se ne donese Zakon. Ne znam kakve to veze ima, problemi su i dalje tu –  zaključila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.