Nagrada Grada Siska za životno djelo bit će dodijeljena umirovljenom novinaru Vladimiru Pajtlaru za doprinos u području novinarstva i publicistike dok će se godišnja nagrada dodijeliti Predragu Sekuliću, sindikalcu sisačke Rafinerije koji se proteklih godinu dana zalagao za očuvanje radnih mjesta u Rafineriji Sisak. Odlučili su tako gradski vijećnici većinom glasova na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Siska.

O ostalim dobitnicima nagrada donesena je jednoglasna odluka te je tako odlučeno da će godišnju nagradu još dobiti i Vokalni ansambl L.I.P.E. Dobitnici pohvala Grada Siska su Zijad Fuka za osnivanje BKUD-a „Nur“ i Ivica Vuletić za ostvarene rezultate u elektroničkom pikadu. Zahvalnice Grada Siska bit će dodijeljene profesorici Marini Kasa za promicanje ljudskih prava i tolerancije, socijalnoj radnici Ireni Barišić Milunić također za promicanje ljudskih prava i tolerancije te Dječjem vrtiću Sisak Novi za izniman doprinos na području odgoja i obrazovanja. Sve ove nagrade bit će dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu proslave Dana grada Siska.

Na današnjoj sjednici vijećnici su jednoglasno usvojili i program „Sisački poduzetnik 2016.“ Tijekom aktualnog sata predstavila ga je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-Radi se o jedinstvenom programu u Hrvatskoj jer nudi pogodnosti u odnosu ne neke druge slične kredite. Prije svega jer je usmjeren na novo zapošljavanje i zaštitu postojeće zaposlenosti te podizanje razine konkurentnosti postojećih i novih poduzetnika i obrtnika. Program predviđa kunsko kreditiranje, bez valutne klauzule, maksimalnog iznosa od 4 milijuna kuna. Ukupni fond je 20 milijuna kuna. Grad Sisak će potpisati sporazum s našom gradskom OTP bankom nakon čega slijedi raspisivanje natječaja te odobravanje sredstava za poduzetnike i obrtnike. Kamatne stope su jedne od najnižih na tržištu i kreću se od 1,5 do 3,5 posto godišnje, fiksnog su karaktera za cijelo vrijeme trajanja kredita i time smo u potpunosti uklonili rizik promjene kamatne stope i rizik valute. Postajemo jedan od rijetkih gradova koji izravno na ovakav način pomaže poduzetnicima i obrtnicima – pojasnila je gradonačelnica.

Također je usvojena i izmjena programa javnih potreba u sportu Grada Siska za 2016. godinu. Kako je pojasnio pročelnik UO za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač „ovim se izmjenama usklađuju sredstva za sport, koja se realiziraju kroz programsku aktivnost Zajednice sportskih udruga grada Siska, s realnim potrebama i aktivnostima Zajednice, a nakon provedenog Javnog poziva za sufinanciranje programa u području sporta“, rekao je Grgurač. Inače, tijekom ove točke raspravljalo se o budućnosti i opstojnosti Segeste te su se, unatoč oprečnim mišljenjima o pronalasku rješenja za Segestu, svi vijećnici složili kako sve treba poduzeti da se klub sa 110 godišnjom tradicijom ne ugasi.

Usvojena je i odluka da se uvede još jedno priznanje Grada Siska. Riječ je o plaketi „Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“. Ta bi se plaketa, u suradnji s Koordinacijom udruga iz Domovinskog rata grada Siska, dodjeljivala u povodu Dana branitelja grada Siska 3. rujna.