Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić i direktor Sisačkog vodovoda d.o.o. Srđan Marić te gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potpisali su izmjene ugovora o kreditu kojega je Sisački vodovod d.o.o. dobio od EBRD-a za realizaciju projekta Program otpadnih voda Grada Siska. Novim ugovorom ostvaruju se povoljniji uvjeti za već postojeći kredit. To znači da je kamatna stopa smanjena za 0,75 posto godišnje, niže su naknade, a poček otplate kredita je dvije godine, odnosno otplata kredita započet će tek nakon što uređaj bude u punoj funkciji ,a to je sredina 2017. godine. Također, smanjit će se teret otplate kredita s krajnjih korisnika Sisačkog vodovoda.
-Ali ono što je najvažnije, ugradili smo ovdje razvojnu komponentu kao i u svemu što radimo, a to su dodatna sredstva za izgradnju mreže. Konkretno, zahvaljujući ovom kreditu, građani Pogorelca dobit će dugo godina očekivanu kanalizaciju, a smatramo da će biti dovoljno sredstava i za kanalizaciju u nekoliko ulica na Zelenom brijegu te u Galdovu Kaptolskom. Zahvaljujem EBRD-u, jer ovo je zapravo nastavak odlične suradnje EBRD-a i Grada Siska – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić kazala je kako se Sisak pokazao kao Grad stručno osposobljen za rad na međunarodnim projektima.
-Bilo bi nam drago kada bi i drugi gradovi pratili primjer Siska u pripremi projekata s međunarodnim investitorima. Novom otplatnom strukturom postignuto je da se tvrtki Sisački vodovod stvara više prostora za druge investicije – naglasila je direktorica EBRD-a.
Gradonačelnica je također naglasila kako se današnjim potpisivanjem ugovora potvrdilo da će, kada uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bude u funkciji, korekcija cijene vode bude minimalna.
-Čak sam osobno od direktora Sisačkog vodovoda zatražila da se radi na tome da cijena vode bude i jeftinija od sadašnje – naglasila je gradonačelnica.
Inače, Grad Sisak i Europska banka za obnovu i razvoj, osim na projektu Program otpadnih voda Grada Siska, surađuju i na projektu nabavke novih autobusa za tvrtku Auto promet Sisak.