Roditelji novorođene djece od sljedeće će godine primati potporu za novorođenčad u iznosu od 2.000 kuna što je za 500 kuna više u odnosu na ovu godinu, jedna je to od najzvučnijih odluka s posljednje sjednice Gradskog vijeća na kojoj je donesen proračun Grada Siska za sljedeću godinu u iznosu od 247,8 milijuna kuna. Ovu je odluku pojasnila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-S obzirom da smo nakon slanja prijedloga proračuna u proceduru, odnosno u prvo čitanje na predsjedništvu Gradskog vijeća, proveli postupak javne nabave za ledenu dvoranu Zibel te da je postignuta cijena za dva milijuna kuna manja od predložene, ostvareni višak sredstava raspoređen je za povećanje naknade za novorođenčad na 2.000 kuna, za povećanje sredstava za besplatne udžbenike i pribor te za namirnice za osnovnoškolske kuhinje – rekla je gradonačelnica.

Do sada je potpora za novorođenčad iznosila 1.500 kuna po djetetu za što je u gradskom proračunu bilo osigurano 540.000 kuna godišnje. Budući će u 2017. godini taj iznos biti povećan na 2.000 kuna, u proračunu će za realizaciju ove pronatalitetne mjere biti osigurano 730.000 kuna. Novčanu potporu za svako novorođeno dijete ostvaruju roditelji djeteta s prijavljenim prebivalištem na području Grada Siska, pod uvjetom da barem jedan od roditelja ili skrbnik novorođenog djeteta ima prijavljeno prebivalište na području Grada Siska najmanje godinu dana prije rođenja djeteta. Pismeni zahtjev za potporu podnosi se u roku dvanaest mjeseci od rođenja djeteta u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak s kojim Grad Sisak ima ugovor o provedbi ove aktivnosti. Potporu ostvaruju roditelji za oko 360 djece godišnje.