Nekretnina na Trgu Ljudevita Posavskog 1, u kojoj će se nalaziti nova gradska knjižnica, od danas je i službeno u rukama Grada Siska. Naime, danas su u gradskoj vijećnici Ugovor o kupoprodaji nekretnine potpisali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i član Uprave OTP banke d.d. Nikola Mikša.

Zgrada koja je bila u vlasništvu OTP banke d.d. prodana je Gradu Sisku za 9 milijuna kuna, a u njoj će se nalaziti središnji i dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak. Na potpis ugovora čekalo se godinu dana da Vlada RH da svoju suglasnost.

-Iako je Gradsko vijeće dalo suglasnost još u studenom 2019. godine, nismo sjedili besposleno cijelo ovo vrijeme, nego smo punih godinu dana čekali suglasnost Vlade RH da odobri potpisivanje ugovora s obzirom da Grad Sisak tim ugovorom preuzima određene financijske obveze – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Gradonačelnica je naglasila kako realizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez odlične suradnje s OTP bankom.

-Ono čime su nam dodatno izašli u susret u OTP banci je to što nema kamata na kupnju i što se nekretnina isplaćuje kroz sljedećih šest godina u mjesečnim ratama. Da banka nije društveno odgovorna ne bismo dobili tako dobre uvjete i ne bismo u tako brzom roku sve to mogli riješiti. Otkupljujemo nekretninu na Trgu Ljudevita Posavskog 1, veličine 1550 kvadrata, dobivamo novu i modernu knjižnicu za 9 milijuna kuna. Time rješavamo dugogodišnji problem neadekvatnog smještaja gradske knjižnice koja se trenutno nalazi u malom i zastarjelom prostoru koji je u vlasništvu INA Rafinerije – dodala je gradonačelnica.

Član Uprave OTP banke d.d. Nikola Mikša naglasio je kako se ovom transakcijom dodatno učvršćuje partnerski odnos Grada Siska i OTP banke.

-Izuzetno nam je drago što smo se mogli pokazati kao pravi partner i staviti na raspolaganje nekretninu koja je Gradu Sisku izuzetno važna. Ovime smo još jednom potvrdili orijentaciju OTP banke kao društveno odgovorne banke i banke kojoj je izuzetno bitno da doprinosi zajednicama u kojima posluje – rekao je Mikša. Potpisivanju ugovora prisustvovali su još i viši direktor Direkcije upravljanja mrežom OTP banke Dražen Božić i ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Dubravka Šurlan.

-Radim u knjižnici 28 godina i konačno mogu reći da smo dočekali ovaj trenutak. Dugo čekamo novu knjižnicu, uvjeti su postali nemogući, svaki dan se nešto dogodi, ili pukne cijev ili su problemi s instalacijama. Siščani će dobiti prostor kakav zaslužuju, prvenstveno mislim na mlade ljudi koji su željni znanja i napokon će imati pristojno mjesto gdje će moći doći i boraviti, ali i za korisnike svih generacija – rekla je Šurlan.