Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, ravnatelji gradskih ustanova i predstavnici radničkih vijeća u ustanovama te u gradskoj upravi potpisali su u srijedu kolektivni Sporazum kojim se uređuju materijalna prava radnika za naredne četiri godine. Grad će radnicima isplatiti uskrsnicu u iznosu 300,00 kuna te božićnicu u iznosu 500,00 kuna. Također će se izvršiti usklađenje plaća radnika između ustanova ujednačavanjem koeficijenata. Naime, trenutno je u gradskim ustanovama i gradskoj upravi 515 zaposlenih.

-Budući su djelatnici u gradskim ustanovama i gradskoj upravi zaista imali razumijevanja i bili korektni svih ovih godina tijekom kojih smo nastojali konsolidirati proračun i budući da je prošla godina završena s pozitivnim rezultatima stvoreni su uvjeti da polako počnemo dizati standard zaposlenicima. Potpisujemo Sporazum koji djelatnicima jamči sljedeće četiri godine uskrsnicu i božićnicu i ujednačavamo koeficijente među ustanovama na način da smo unutar pojedine stručne spreme išli ujednačavati s najvišim koeficijentom u toj stručnoj spremi što znači da će velika većina zaposlenika imati veće plaće od mjeseca ožujka i taj porast je u rasponu od 0,8 do 3,5 posto. Najviši je rast plaća u gradskim vrtićima i knjižnici. Vjerujem da je ovo danas dobar pokazatelj kada predstavnici radnika rade svoj posao i na prvom im je mjestu interes radnika, a ne neki drugi interesi. Postigli smo dogovor u vrlo kratkom roku, u jednom danu – izjavila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Ravnateljica u Dječjem vrtiću Sisak Novi Ljubica Ivšić naglasila je kako joj je drago da je napokon postignut dogovor.

-Uspjeli smo se usuglasiti, a posebno mi je drago da vrtići konačno imaju zajedničku listu koeficijenata i mislim da će to izazvati pozitivnu atmosferu među djelatnicima – rekla je Ivšić.

I sindikalna povjerenica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Danijela Kulović pozdravila je potpisivanje ovog Sporazuma.

-Izjednačavanje smo tražili svih proteklih godina i to smo konačno uspjeli dogovoriti. Nadam se ako bi BDP više rastao da ćemo u budućnosti još povećati plaće – naglasila je Kulović.

Gradonačelnica je dodala kako ovim ujednačavanjem koeficijenata najviše će profitirati NK radnici.

-Postavili smo standard da nitko tko je plaćen iz gradske riznice nema plaću manju od 3.700 bruto. To je osnovna plaća bez dodataka na staž i drugih naknada – zaključila je gradonačelnica.