Iz gradskog trgovačkog društva Gospodarenje otpadom Sisak stiže još jedna novost za građane, a vezana je uz zbrinjavanje otpadnog jestivog ulja i masti. Ova tvrtka postavila je spremnike na tržnicama na Kontrobi i u Capragu gdje građani od danas besplatno mogu zbrinuti tu vrstu otpada koja nastaje gotovo u svakom domaćinstvu. Naime, bacanje otpadnog jestivog ulja i masti u odvod najgora je stvar koju možemo napraviti za okoliš, ali i za sam odvod. Otpadno jestivo ulje i mast vrijedna je sirovina koja se može ponovno upotrijebiti, a njezinom preradom mogu se dobiti neke nove sirovine kao što su gume, sapuni, deterdženti, ali i bio gorivo.
-Prije godinu i pol dana počeli smo sakupljanje ove vrste otpada u restoranima i ta se suradnja s ugostiteljima pokazala uspješna te smo ovu uslugu željeli približiti i našim sugrađanima. Ovaj način prikupljanja je koristan za okoliš, ali i za Gospodarenje otpadom Sisak jer mi tu prikupljenu sirovinu prodajemo. Naglašavam kako se u spremnike mogu odložiti isključivo jestiva, a ne motorna ulja –rekla je danas na tržnici Kontroba direktorica Gospodarenja otpadom Sisak Katarina Luketić.
Na spremnicima su kratke upute u obliku pet sličica na kojima je opisano na koji način otvoriti spremnik, odložiti ulje i zatvoriti spremnik. Odlaganje otpadnog jestivog ulja i masti za građane je besplatno. I gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pozvala je građane da na opisani način zbrinu ovu vrstu otpada.
-Ovakvi projekti služe da naš Sisak i dalje bude lijep i zelen i da naše rijeke budu čiste. Pozivam sve građane, kojima nakon pripremanja hrane, ostanu jestiva ulja da pripreme neku bocu u koju će spremati to ulje nakon čega ga mogu odložiti u spremnike. Gospodarenje otpadom Sisak tu će vrijednu sirovinu prodati i opet dalje ta sredstva investirati u gospodarenje otpadom kako bi naš grad i naše rijeke i dalje ostale čiste i lijepe – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Osim na tržnici Kontroba, spremnik je danas postavljen i na tržnici u Capragu, a otpadno jestivo ulje i masti, također besplatno, može se predati i u reciklažno dvorište Sisak Stari, a uskoro i u reciklažno dvorište Novi Sisak koje je u fazi izgradnje.