Grad Sisak u suradnji s trgovačkim društvom Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o. nastavlja s uvođenjem učinkovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom.

-Na to nas obavezuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Postavljanjem polupodzemnih spremnika volumena 5 m³ za miješani komunalni otpad s ugrađenim otpadomjerom volumena 60 litara građanima grada Sisak pružit će se adekvatna usluga – poručuju iz Gospodarenja otpadom Sisak.

Trenutno su ugrađena dva, od paniranih pet polupodzemnih spremnika, i to na lokaciji Rimska ulica preko puta kućnog broja 6 i na Trgu Josipa bana Jelačića kod Raiffeisen banke. Ostala tri polupodzemna spremnika planiraju se ugraditi u naredna dva mjeseca.

Prednosti polupodzemnih spremnika su velika ušteda nadzemnog prostora za smještaj spremnika, povećani kapacitet zbog gravitacijskog suzbijanja otpada u cilindričnom spremniku, smanjeni troškovi sakupljanja i prijevoza otpada zbog manjeg broja odvoza, nema neugodnih mirisa miješanog komunalnog otpada, veća dugotrajnost spremnika zbog materijala od kojih je izrađen, spremnici su izrađeni od reciklirane plastike, izgled spremnika uklapa se u okolni prostor Grada Siska, onemogućen pristup životinjama i onemogućeno raznošenja otpada od strane korisnika.

-S obzirom da je otpadomjer u primjeni već godinu dana, građanima je poznat sustav funkcioniranja,   a sustav nadzemnih kontejnera smo, zbog znatnih prednosti, zamijenili polupozemnim spremnicima.  Očekujemo pozitivne povratne informacije vezane uz primjenu ovih spremnika s otpadomjerom.

Povećanjem volumena otpadomjera na 60 litara omogućili smo pravnim osobama  da se uključe u njegovo korištenje i time iskoriste mogućnost pravednijeg obračuna usluge. Ovdje prije svega podrazumijevamo ugostiteljske objekte koji su ograničeni prostorom za smještaj posude za miješani komunalni otpad – zaključuju u GOS-u.