Gradu Sisku stigao je u nastupni posjet veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija Nicolaas Buyck sa suradnicima koje su, u potresom oštećenoj zgradi Gradske vijećnice, dočekali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, zamjenik gradonačelnice Marko Krička i pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Silvija Mužek. Obzirom na trenutno vrlo aktualnu temu obnove nakon potresa, veleposlanika je posebno zanimalo koji su najveći izazovi u rješavanju postojeće problematike. Gradonačelnica je izjavila kako je osnovni i najvažniji interes Grada Siska dobiti konkretnu pomoć u smislu konkretnih mjera koje će zadržati mlade u Sisku i osigurati im uvjete za život.

– Grad Sisak  je od 2013. godine sagradio četiri vrtića, u ovoj godini planiramo sagraditi još tri nova. Sagradili smo i obnovili nekoliko sportskih objekata, od kojih je posljednja sportska dvorana i to u roku od dvanaest mjeseci. Međutim, veliki problem je nedostatak stambenih jedinica za mlade obitelji koje Grad Sisak, također, planira izgraditi vlastitim financijskim sredstvima. Postavljajući prioritete u obnovi razrušenih ustanova i zgrada nakon potresa, na prvo mjesto smo stavili obnovu osnovnih škola i njihov rad, zatim na red dolaze obnova kulturnih ustanova i nakon toga ostale javne ustanove Grada Siska. Sljedeći veliki izazov u ovoj situaciji je nastaviti započete projekte i nastaviti s planiranim projektima. No, u obnovi zgrada i kuća naših sugrađana očekujemo daleko konkretniju pomoć Vlade Republike Hrvatske jer to ne možemo sami. Pri tome se nadamo da će Vlada RH dobro odrediti prioritete, budući Grad Sisak ima daleko veći broj obitelji koje su u potresu stradale od gradova Petrinje i Gline koji su trenutno u fokusu interesa javnosti. Grad Sisak jednostavno nije imao toliku pažnju Vlade RH i javnosti iako samo jedna uništena zgrada u Sisku predstavlja daleko veći problem rekonstrukcije, obnove i zbrinjavanja jer se radi o većem broju obitelji koje su ostale bez svojih domova u odnosu na spomenute gradove. Stoga očekujem da će se umjesto političkih kriterija u donošenju odluka Vlade RH te raspodjele financijskih sredstava, uzimati u obzir osnovna ljudska i humana pitanja prema kojima će svi gradovi biti jednako tretirani – rekla je gradonačelnica.

Veleposlanik je nakon razgovora izrazio gradonačelnici podršku te ponudio suradnju i pomoć i nadu u novi zajednički susret.