Oko 9 sati danas popustio je privremeni savski nasip koji je branio prostore udruge KAS koje su poplavljene. Konji su izvučeni na sigurno, a sada se pokušava sanirati rupa u nasipu koja je nastala prodorom vode.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček s načelnikom Stožera Civilne zaštite Grada Siska Markom Kričkom i suradnicima, bila je u obilasku najugroženijih točaka obrane od poplava na području Grada Siska i odmah nakon dojave obišla je mjesto puknuća. U pomoć lokalnim snagama pozvane su i jedinice Hrvatske vojske, koji se pridružuju rješavanju ove najugroženije točke obrane od poplave u Sisku.

„Hrvatske vode sagradile su iza potresa ovaj privremeni nasip, koji je, nakon dvije godine pritiska popustio“, komentirala je gradonačelnica. „Rješavali smo situaciju s konjima Udruge KAS, a sada rješavamo i situaciju s terenom NK Frankopan u Galdovu. Razina Save i poplavljenog područja sad se izjednačila i iz Hrvatskih voda nas uvjeravaju da će uskoro krenuti ispumpavanje i da će se to sanirati. Međutim, postavlja se pitanje što se radilo dvije godine? Rok za završetak je 30. lipnja, ali nasip je daleko od završenosti“, kazala je gradonačelnica.

Ranije danas gradonačelnica je sa svojim timom voditelja interventnih jedinica obišla lokacije koje su u poplavama 2013. i 2014. bile pogođene, ali situacija na tim mjestima za sada je daleko od opasnosti. Jedino mjesto na koje su upozorili i stanovnici Odre jest Odvojak Staro Pračno, na mjestu gradilišta spojne ceste i novog mosta prema budućem autoputu.

“Hrvatske ceste grade most, ali su zatrpali kanale koji su do sada dobro funkcionirali. Zbog toga bi moglo i tamo doći do većih problema i zbog toga i tamo stalno rade pumpe naše Javne vatrogasne postrojbe. Investitor očito nije uzeo u obzir stanje na terenu i mišljenje stanara 27 kuća koji, nažalost imaju velikog iskustva u borbi sa zaobalnim vodama”, rekla je gradonačelnica.

Plimni val Kupe iz pravca Karlovca tek treba doći do Siska, ali sve raspoložive snage su na terenu i budno prate razvoj situacije.