-Kvaliteta života u nekom gradu oslikava se većim dijelom i u odnosu tog grada i građana prema najugroženijim skupinama kao što su djeca s teškoćama u razvoju. Zato mi je drago što je Grad Sisak na vrlo kvalitetan način riješio sudjelovanje djece s bilo kojom teškoćom u vrtićima i osnovnim školama. Mislim da to pokazuje veliko srce grada Siska i koliko smo osjetljivi. Drago mi je da smo ove godine zaposlili 13 novih pomoćnika i drago mi je da smo svakom roditelju koji nam se obratio, a da želi pomoćnika, izašli u susret – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček govoreći o projektu Grada Siska Rukom pod ruku kojim je u sisačkim osnovnima školama osiguran rad 49 pomoćnika za 54 učenika s teškoćom u razvoju od čega je ove godine 13 novih pomoćnika.
Ovaj je projekt, na kojem su zajednički radili Sisak projekti i Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, sufinanciran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.061.513,33 kuna.
Naime, gradonačelnica je zajedno s direktorom Sisak projekata Julijem Katančevićem i pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goranom Grguračem obišla danas Osnovnu školu Ivana Kukuljevića u kojoj rade četiri pomoćnika u nastavi.
Jedan od njih je i Eugen Mesić koji je već drugu godinu pomoćnik 11-ogodišnjem Andreju Pavlekoviću koji boluje od cerebralne paralize. Emanuel svako jutro odlazi po Andreja kući i dovozi ga u školu gdje mu pomaže da se popne uz stepenice, provodi vrijeme s njim na odmoru i vozi ga kući. Otkako u školi provodi dio vremena s Eugenom, Andrej je razvio socijalne vještine i puno lakše komunicira s ostalom djecom.
Ovim projektom su obuhvaćene osnovne škole Braća Ribar, Sela, Galdovo, Budaševo/Topolovac/Gušće, Viktorovac, Braća Bobetko, Komarevo, 22. lipanj i Ivana Kukuljevića i on je zapravo nastavak prošlogodišnjeg uspješno provedenog projekta Neposrednom potporom do izjednačavanja u mogućnostima za koji je Grad Sisak prošle godine dobio 1.780.793,33 kuna bespovratnih sredstava za 36 pomoćnika u nastavi.