U sisačkom naselju Caprag danas je održana velika svečanost polaganja kamena temeljca za budući Islamski kulturni centar. Poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Husein Kavazović koji je prisustvovao današnjem događaju kazao je kako je danas za islamske vjernike veliki dan.

-Ovaj čin je i naša nada u viziju boljeg svijeta, ujedinjenog u dobru i zajedništvu. Hrvatska danas svima omogućuje da žive kao vjernici – rekao je Kavazović.

Veliki broj gostiju i uzvanika pozdravio je i sisački imam Alem ef. Crnkić koji je rekao kako će novi Islamski kulturni centar, osim što će biti džamija, imati i druge društvene sadržaje koji trebaju Sisku.

– Sisak će dobiti i novu vizuru, a ovaj će centar biti otvoren za sve ljude dobre volje bez obzira na vjersku pripadnost – dodao je Crnkić.

Cijela današnja svečanost održana je pod pokroviteljstvom Grada Siska u ime kojeg je nazočne pozdravila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

– Muslimanska zajednica u Sisku ima duboke i čvrste korijene. Sisak je jedini dom generacijama muslimana, koji zajedno sa svim drugim Siščanima svakodnevno nastoje učiniti naš Sisak gradom dobre energije i zadovoljnih ljudi, sve boljim mjestom za život svih njegovih stanovnika. I današnji čin postavljanja kamena temeljca za islamski kulturni centar dokazuje da je Sisak tradicionalno multikulturalni grad koji će i dalje rasti na radu, znanju, dijalogu  i zajedništvu, koji njeguje toleranciju i solidarnost, te da je sredina u kojoj se poštuju slobode, jednakost, ljudska i građanska prava. Sisak će i dalje biti grad složnog suživota i katolika i muslimana i pravoslavaca i onih koji ne vjeruju ili su neke druge vjere i to se promijeniti neće i ne smije – rekla je gradonačelnica.

Današnjoj svečanosti su još, uz brojne vjernike, prisustvovali i predsjednia Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović, veleposlanici Irana, Libije, Malezije, Maroka, Alžira i Vatikana. Svečanosti su se priključili izaslanik emira države Kuvajt, izaslanik turskog Diyaneta Janus Kuman, ravnatelj Ureda Vlade za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jevčić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rožić, biskup sisački Vlado Košić i brojni drugi.

Planirano je da će radovi na izgradnji Islamskog kulturnog centra trajati oko dvije godine, a cijela investicija procijenjena je na oko 5,5 milijuna eura. Investitor je Islamska zajednica u Hrvatskoj.