Kako bi se sisačkim poduzetnicima omogućio jednostavniji i brži pristup financijskim sredstvima, čime se olakšava opstojnost i širenje poslovanja gospodarskih subjekata i povećanje radnih mjesta te stvaranje bolje poduzetničke klime, Grad Sisak ove je godine osmislio kreditnu liniju Sisački poduzetnik 2016. te je u suradnji s OTP bankom Hrvatska d.d. omogućio subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite. Prije nekoliko mjeseci potpisani su prvi ugovori s poduzetnicima o dodjeli bespovratne potpore-subvencije kamata na kredite, a danas je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potpisala nova tri ugovora s vlasnikom ugostiteljskog obrta Cocktail Sanjinom Kramarićem, vlasnicom frizerskog salona Image Irenom Podkrajšek Radić i direktorom tvrtke Anima-Vet Ivicom Pučkom.

– Grad Sisak ove je godine omogućio kreditni potencijal od čak 20 milijuna kuna, a u proračunu je namijenio 800 tisuća kuna za subvencioniranje kamata. Ovo je zaista dobro pogođen program, ima široku mogućnost primjene i veseli me što je program zaživo među poduzetnicima. Cilj ovog programa je povećanje zapošljavanja, unaprjeđenje poslovanja, ali nekima i poticaj da se okušaju u poduzetničkim vodama – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Krediti su kunski i s fiksnom kamatnom stopom od 5,5 % godišnje od čega Grad Sisak subvencionira kamatnu stopu u iznosu 4% za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, 3,5% za kupnju nove opreme i 2,5% za financiranje trajnih obrtnih sredstava što je novost na tržištu.

Do sada je u ovoj godini odobreno  sedam poduzetničkih kredita u iznosu 5,4 milijuna kuna i pet kredita u ovom je trenutku u postupku u iznosu 4,1 milijun kuna što zajedno iznosi oko 9,5 milijuna kuna.

Sanjin Kramarić, koji zajedno s bratom vodi popularni sisački restoran Cocktail, odlučio je ovim kreditom kupiti i urediti veliku dvoranu za svečanosti i druge prigode.

-Već 26 godina radimo, krenuli smo od male pečenjarnice pa smo napravili restoran i sad smo se odlučili na kupnju velikog prostora koji ćemo pretvorit u polivalentnu dvoranu za svečanosti, koncerte i druge namijene. Ukupna vrijednost kredita je 1 milijun i 800 tisuća kuna koji ćemo utrošiti za uređenje i nabavu nove opreme. Kredit nije dobro dizati, ali kada su ovako dobri uvjeti s dobrom kamatom onda ga treba iskoristiti. Ovo je najpovoljnija kamata na tržištu – kaže Kramarić.

Irena Podkrajšek –Radić rekla je kako će ovu financijsku injekciju uložiti u energetsku obnovu frizerskog  salona, a proširit će djelatnost uvođenjem spa zone. Riječ je o obrtu koji posluje više od 100 godina, trenutna vlasnica četvrta je generacija koju će također jednog dana naslijediti njezina kći.

Ambulanta Anima Vet iz Sela posluje od 2011. godine, a njezin direktor Ivica Pučko naglasio je kako su krenuli s manjom ambulantom koja je imala četvero zaposlenih, a sad ih je deset.

-Uključio sam se u ovaj program zbog financiranja obrtnih sredstava i ulaganja u opremu kako bi povećali kvalitetu i bili konkurentni ostalim ambulantama – rekao je Pučko.

Grad Sisak i u 2017. godini nastavlja s programom Sisački poduzetnik 2017., a poslovna suradnja nastavlja se s OTP bankom te se proširuje i na Erste banku. Grad Sisak je osigurao u proračunu za 2017. godinu 400 tisuća kuna za subvenciju kamata poduzetnicima, a kreditni potencijal  bit će 10 milijuna kuna.

-Vjerujem da će rezultati biti na razini 2016. ako ne i bolji budući se vijest već proširila. Oni koji su možda sumnjali u ovaj program već sad mogu pitati kolege koje su već počele koristiti ove kredite i uvjeriti se da je ovo jako dobra prilika i odlučiti se za to – zaključila je gradonačelnica.