Prije ljeta započet će dugo očekivani radovi prve faze izgradnje komunalnog pristaništa na rijeci Kupi u Sisku, a ukupna vrijednost prve faze radova iznosi 11.528.134,00 kuna s PDV-om.

Rečeno je to na današnjem potpisivanju ugovora u Sisačko-moslavačkoj županiji kojeg su potpisali predstavnici  Lučke uprave Sisak, Hrvatskih voda, Agencije za vodne puteve, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska.

Radovi na izgradnji pristaništa počinju u svibnju ove godine na lijevoj obali Kupe uzvodno od željezničkog mosta, a kako je naglasio ravnatelj sisačke Lučke uprave Ivica Štefičić odvijat će u tri faze te bi prema procjenama svi radovi trebali biti gotovi za tri godine.

Grad Sisak sufinancira prvu fazu radova s iznosom od  1.480.187,75 kuna, a prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako s ovim projektom živi od 2013. godine kada joj ga je predstavio ravnatelj Lučke uprave Sisak.

-Od tada aktivno radim na tome i lobiram u Hrvatskim vodama i resornom Ministarstvu da do ovog potpisivanja i dođe. Vjerujem da po financijskom učešću Grada Siska u ovoj prvoj fazi vidite koliko je ovaj projekt značajan Siščankama i Siščanima kada toliki iznos odvajaju za komunalno pristanište. Želja nam je vratiti Siščane rijeci Kupi, život na rijeci Kupi, da imamo što više brodica na Kupi, ali i na Savi, Odri i Lonji. Projekt je značajan ne samo u gospodarskom nego i turističkom smislu jer to je davanje novog sadržaja i potpuno nove vizure tom dijelu grada – rekla je gradonačelnica.

Inače, Grad Sisak čekao je potvrdu radova na izgradnji komunalnog pristaništa kako bi se mogli definirati i planovi za nastavak gradnje šetnice od pothodnika do Vrbine te bi se taj preostali dio šetnice trebao izgraditi odmah nakon završetka prve faze radova.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako su Hrvatske vode do sada u ovo područje ulagale uglavnom u obranu od poplava.

-Zadovoljstvo mi je da radimo i razvojne projekte za ljude kako bi građani osjetili sve blagodati rijeka, a ne samo opasnost. Drago mi je da možemo pozvati građane da koriste naše rijeke. Uloga Hrvatskih voda je da pomognemo u tim aktivnostima – rekao je Đuroković.

Štefičić je naglasio kako je sisačka Lučka uprava najjača u Hrvatskoj u čijoj je nadležnosti sedam županija i 105 gradova, a na našem području je više od od 3.500 registriranih čamaca.

U privitku teksta nalazi se prezentacija projekta izgradnje Komunalnog pristaništa.