Centar kreativnih industrija – kreativni inkubator Sisak (CIKS), koji se nalazi u bivšoj zgradi političkih stranaka na pješačkoj zoni, otvorit će vrata svim zainteresiranim korisnicima u siječnju 2020. godine. Sisak će tako biti jedan od rijetkih gradova s modernim kreativnim inkubatorom koji će postati mjestom za razvoj novih poduzetničkih inicijativa u području kreativnih industrija. Projekt je vrijedan 12,3 milijuna kuna za koji je Gradu Sisku za rekonstrukciju postojećeg objekta odobreno više od 9,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radove na obnovi projekta, koje izvodi Teh Gradnja iz Zagreba, danas je obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-Na 950 kvadrata korisne površine opremit ćemo inkubator za kreativne industrije i do siječnja 2020. godine očekujemo da u centru grada imamo jedan od najmodernijih inkubatora u Hrvatskoj. Opremit ćemo 12 jedinica za same korisnike, 3 multimedijalna laboratorija i jedan co-working prostor u kojem će moći zajedno izmjenjivati ideje. Kreativne industrije su prepoznate kao dio gospodarstva koji je najbrže rastući. Nastavljamo svoje opredjeljenje da podupiremo male i srednje poduzetnike – naglasila je gradonačelnica i dodala kako u tome vidi budućnost Siska.

-Obzirom na srednje škole s kojima raspolažemo, ali i na okruženje i blizinu Zagreba, sigurna sam da će biti jako puno zainteresiranih. Uostalom i sama studija koja je rađena prije nego što smo aplicirali za ovaj projekt pokazala je veliki potencijal i upravo s tim razlogom smo se odlučili za nišu kreativne industrije – rekla je gradonačelnica.

Grad Sisak od samog početka potiče i rad privatnog inkubatora PISAK- Poduzetnički inkubator Sisak subvencijom zakupnine poduzetnicima za korištenje poslovnih prostora u kojem su trenutno popunjeni svi prostorni kapaciteti te će se dobivanjem kreativnog inkubatora otvoriti novi prostor za poduzetnike koji se bave kreativnim industrijama.

Gradonačelnica je podsjetila kako Grad Sisak također već godinama podupire poduzetnike i kroz gradski projekt Sisački poduzetnik.

-Ove godine u programu Sisački poduzetnik/ca imamo najveći interes do sada. Tri kredita su već dodijeljena, dva su u obradi i nekoliko u najavi. Očekujem da ćemo s ukupnom svotom do kraja godine premašiti ukupni kreditni fond koji je prošle godine iznosio 10 milijuna kuna – zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Ovaj je projekt dio jednog velikog fonda od ukupno 43 projekta ukupne vrijednosti 132 milijuna kuna od čega je 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz države i Europske unije.