Za 2 tjedna kreće tradicionalna akcija Zeleni Sisak za zeleni planet, u sklopu koje će se 21. studenog na nizu lokacija u Sisku posaditi čak 170 novih stabala. U akciju će biti uključene sve sisačke škole i vrtići i gradska trgovačka društva, a jedna od lokacija na kojoj će se drveće saditi, bit će i ovoga ljeta novouređeni parking pored GRAMA-e.

Kako bi se već ove jeseni moglo posaditi i zamjensko drveće u Zvonimirovoj ulici, krenulo je uklanjanje ostarjelog drvoreda jablana u sklopu radova na rekonstrukciji Zvonimirove ulice. Postojeća stabla jablana pri kraju svoga životnog vijeka, skloni su obolijevanju, a dva jablana su se već osušila.Da je opasnost od izvrtanja jablana u Zvonimirovoj stvarna, podsjetila su nas dva takva događaja iz 2012. i 2019., kada su se stabla rušila pod naletom vjetra i došlo je do oštećenja parkiranih automobila. Na svu sreću nije bilo stradalih.

Plan uređenja zelenog pojasa u Zvonimirovoj ulici predviđa sadnju jednog ili više stabala za svako uklonjeno stablo, a iz Komunalca Sisak najavljuju da će Zvonimirovu ubuduće krasiti crvenolisna stupasta bukva i stupasti hrast koji su stabilniji i bolje zdravstvene otpornosti. Na fotografijama u nastavku možete vidjeti današnje radove, dva urušavanja ostarjelih jablanova i kako izgledaju vrste koje će biti sađene.