Bliži se blagdan Svih svetih kada raste potražnja za cvijećem i cvjetnim aranžmanima pa i sisački proizvođači cvijeća imaju pune ruke posla. Uzgajivače krizantema, OPG Adrijane Volgemuth i Vrtlariju Čičić, obišli su danas zamjenik gradonačelnice Ivica Rendulić i direktorica Gradske tržnice Sisak Danka Koštić.

Adrijana Volgemuth počela se baviti proizvodnjom cvijeća 1994. godine upoznavši svog supruga koji je već i prije toga radio s cvijećem. Kupili su zemljište u Hrastelnici gdje su napravili plastenike.

-Ove godine imamo oko 1000 komada krizantema, multiflore oko 2000. To je količina koju možemo prodati jer prodajemo samo na području Siska i Petrinje. Sad je puno više cvjećara nego kad smo se počeli baviti time, pa je teže prodati – kaže gospođa Adrijana.

Kaže kako je proizvodnja krizantema težak i mukotrpan posao.

-Sadnice dođu u lipnju, sadimo ih u manje teglice, poslije ih rasađujemo u veće tegle i počinje zamračivanje. Ne smijete pogriješiti s datumom zamračivanja, dosta je riskantno raditi s njima, može se dogoditi ako na vrijeme ne počnete zamračivati da kasne. One su dosta osjetljive i nikad s njima ne znate – dodaje vlasnica ovog OPG-a.

Zamjenik gradonačelnice pohvalio je trud svih uzgajivača krizantema naglasivši kako je OPG Adrijane Volgemuth pozitivan primjer da na svojoj zemlji mogu živjeti od svog rada.

-Čuli smo od vlasnice kako je potrebno puno vremena i ljubavi i relativno malo zemlje na kojoj se može osigurati egzistencija. Nekad je bilo puno bolje, uvjteti su danas lošiji, ali može se. Grad Sisak će rado pratiti i pomagati koliko može da takvi pogoni opstanu kako bi imali što više ljudi koji će od svog rada moći osigurati egzistenciju – rekao je Rendulić.

I u Vrtlariji Čičić u Galdovu cijela je obitelj uključena u posao proizvodnje cvijeća, a u vrijeme kad raste potražnja za cvijećem uzimaju i sezonske radnike.

-Ova je godina bila pogodna što se tiče krizantema, bilo je dosta sušno i toplo. Za rezanom krizantemom je velika potražnja zato jer je nema baš na tržištu. Teško ju je proizvoditi, puno je posla s njom, a nikad ne znate hoće li uspjeti. Kod nas je tu u okolici bilo puno manjih proizvođača krizantema, ali su odustali su jer je zahtjevna i teško je s njom raditi – kaže Matija Čičić.

Direktorica Gradske tržnice Sisak Danka Koštić izvijestila je kako su na tržnici počeli Dani krizantema koji će trajati sve do 31. listopada. Nakon današnjeg obilaska sisačkih proizvođača, u subotu, 28.listopada predstavit će proizvođače krizantema koji dugi niz godina uspješno posluju na Gradskoj tržnici Sisak, a u utorak, 31.listopada popratit će svoje kumice koje uzgajaju starinske  krizanteme u svojim vrtovima i neupitno  pridonose posebnoj čari kupovanja na tržnici te će prezentirati običaje sisačkog kraja za blagdan Svih svetih.