Početak nove školske godine i dolazak prvašića obilježen je u svim školama u Sisku, a posebno je svečano bilo u OŠ 22. Lipanj. Nove učenike ove škole prvog dana škole obišli su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović i pročelnik za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.

„Ovdje smo da vam poželimo dobrodošlicu, da vam zaželimo prekrasni prvi dan škole i da vas uvjerimo da su pred vama četiri prekrasne godine, puno prijateljstva, druženja, učenja i lijepih trenutaka. Želim vam ugodan boravak u školi i isključivo dobre i sretne trenutke. Sretan vam prvi dan škole!“, poručila je gradonačelnica novoj generaciji učenika.

U sisačke osnovne škole ove je godine upisano 2967 učenika, od toga 330 prvašića. Sa 20 prvašića ukupno 32 učenika manje u odnosu na prošlu godinu, Sisak se, iako iznad prosjeka, ipak uklopio u trend smanjenja broja učenika u osnovnim školama.

„S obzirom na situaciju, na potres i pandemiju ipak imamo minimalno smanjenje broja učenika u prvim razredima. A nekako se nadamo da će brojke biti puno bolje kada se iz vrtića prelije ovaj baby boom, odnosno porast broja djece, nastao kao posljedica zaključavanja“, kazala je gradonačelnica.

U ovoj školskoj godini u svim je osnovnim školama koje su izrazile potrebu, osiguran produženi boravak. Tijekom ljeta provedeni su radovi na mnogim školskim objektima, a najveći radovi bili su na OŠ Viktorovac gdje je potpuno obnovljena školska dvorana oštećena u potresu i preuređena školska kuhinja. Iz gradskog proračuna učenicima su osigurane radne bilježnice za obavezne predmete, likovne mape, kutije za tehnički odgoj i zemljopisni atlasi.

U sisačkom školama nastavlja se provedba Healthy Meal standarda zdravih kuhanih obroka i školske sheme kroz koju je osigurano voće za svu djecu. Kroz projekt Zdrav objed svima osigurano je milijun kuna za besplatne obroke za 994 učenika kojima je takva pomoć potrebna, a djeci s teškoćama u razvoju i ove su godine osigurani pomoćnici u nastavi kroz projekt „Rukom pod ruku“ financiran iz Europskog socijalnog fonda. Učenici četvrtih razreda na kraju će i ove školske godine, dakle sljedećeg ljeta, na ljetovanje u gradsko odmaralište u Zaostrogu o trošku Grada Siska.