Plodovi sunca naziv je novog sisačkog brenda, rajčice proizvedene u staklenicima u Prelošćici. Na ulaganje, vrijedno više od 40 milijuna kuna, odlučila su se četiri poduzetnika, a više od 50 posto sredstva je iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD. U ovom trenutku četiri tvrtke, četiri tvtke Valis staklenici d.o.o., Hruška staklenici d.o.o., Fructus staklenici d.o.o. i Duga staklenici d.o.o., zapošljavaju 23 radnika,a nakon završetka drugog kruga investicije i proširenja kapaciteta zaposleno će ih biti još 12.
-U četiri staklenika, na površini od oko 2,6 hektara, imamo godišnji prinos od oko 1200 tona rajčice, a u ovom trenutku u staklenicima su posađene sorte grappolo, cherry i beef rajčice. Imamo osigurano domaće tržište, radimo uglavnom za velike trgovačke lance Kaufland, Plodine, Interspar, Metro, a velika je zainteresiranost za naše proizvode i izvan naših granica. Nakon što izgradimo nova dva staklenika zasigurno ćemo raditi i za inozemno tržište – objasnio je zamjeniku gradonačelnice Vladi Andučiću jedan od direktora Domagoj Hruška.
Prednost ovakvog načina proizvodnje je i što daje robu u onim mjesecima kad joj u prirodnom procesu nije vrijeme, a na tržištu je uvijek potražnja za rajčicama.
-Poljoprivreda je iznimno teško zanimanje jer ovisite uvijek i isključivo o vremenskim prilikama. I na to ne možete utjecati. Ideju za ovaj posao dobio sam prilikom boravka u Izraelu koji je jedan od velikih izvoznika rajčice s obzirom na veličinu obradivog zemljišta. Oni rade uglavnom u zaštićenim prostorima gdje se dobije i 15 puta veći prinos. Obišli smo i Nizozemsku, jer je ovakav način proizvodnje relativno nov u Hrvatskoj, tako da smo se u startu odlučili odmah pokrenuti visokotehnološku proizvodnju. U ovom trenutku proizvodnja nam je oko 62 kg/m čime smo iznimno zadovoljni – dodao je Hruška.
– Kao izvršna vlast učinili smo ono što je u našoj nadležnosti da pomognemo ovim ulagačima, a to je uređenje pristupne ceste jer smo svjesni važnosti da kamioni koji odvoze robu što prije dođu do auto ceste. Veseli me i što se grupa poduzetnika odlučila ulagati upravo u ruralni dio grada Siska i koja je omogućila da se u ovim staklenicima otvore nova radna mjesta upravo za stanovnike ovog kraja. To je poruka i da naši stanovnici ne moraju odlaziti van raditi već i da kod nas mogu raditi u vrhunskim uvjetima – poručio je zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić koji je ponudio i pomoć za druge vrste suradnje vlasnika staklenika s lokalnom zajednicom. A jedna od tih je i plasman ovih rajčica na Gradsku tržnicu Sisak.
Inače, u ovim staklenicima riječ je o visokotehnološkoj proizvodnji rajčice, odnosno o najmodernijem tehnološkom sustavu na kojim ovim poduzetnicima mogu pozavidjeti i mnogi europski proizvođači. S obzirom da u staklenicima temperatura uvijek treba biti oko 18 stupnjeva C izgrađena je i posebna energana na drvnu sječu koja je najpovoljniji energent jer je u blizini dosta dobavljača bio mase. Proizvodnju poboljšava i spremnik s CO2, plina koji poboljšava proces fotosinteze.

STAKLENICI_21

STAKLENICI_20

STAKLENICI_18

STAKLENICI_17

STAKLENICI_16

STAKLENICI_15

STAKLENICI_14

STAKLENICI_12

STAKLENICI_11

STAKLENICI_10

STAKLENICI_09

STAKLENICI_08

STAKLENICI_07

STAKLENICI_06

STAKLENICI_05

STAKLENICI_04

STAKLENICI_02

STAKLENICI_01

STAKLENICI_22