Grad Sisak namjerava u gradu postaviti punionice za vozila na električni pogon te su Sisak projekti za Grad Sisak prošli tjedan predali projektnu dokumentaciju u sklopu natječaja kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost investicije je 240 tisuća kuna od čega je 60 posto bespovratnih sredstava.
Projektom se planira uvođenje srednje brze punionice DC/AC od 20 kW u blizini Gradske tržnice Sisak koja je ocijenjena kao najpogodnijom lokacijom za pristup. Punionica za vozila na električni pogon omogućit će punjenje baterija svih vrsta električnih automobila u trajanju maksimalno do 60 minuta što je uobičajeno vrijeme boravka vozila na javnom parkirnom mjestu.
-Građani će tako dok obavljaju svoje svakodnevne obaveze iskoristiti to vrijeme za punjenje svog automobila – navodi direktor Sisak projekata Julije Katančević.
Cilj ovog projekta je poticanje e-mobilnost i korištenje obnovljivih izvora energije. Grad Sisak želi kroz poticajne mjere potaknuti građane na korištenje električnih automobila, a neke od njih su povlašteno parkiranje za vlasnike električnih vozila te osiguranje infrastrukture.
-Namjera je širenje mreže punionica izgradnjom novih pa je već na proljeće u planu izrada projekta i prijava Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se dobila bespovratna sredstva za postavljanje još najmanje jedne punionice. Želimo iskoristi što je više moguće bespovratnih sredstava za ovu namjenu te ćemo u kombinaciji s vlastitim sredstvima u sljedećih pet godina raditi na širenju mreže punionica vozila na električni pogon – zaključuje Katančević.