Danas je u restoranu Cocktail 2 održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Siska i prva sjednica nakon potresa koji je krajem prosinca teško pogodio Sisak i okolicu i za sobom ostavio katastrofalne posljedice za stanovnike.

Na sjednici su donesene mjere koje će pomoći građanima i poslovnim subjektima u ublažavanju posljedica nakon potresa. Tako će  poduzetnici koji imaju prostore i građevinska zemljišta koja služe za obavljanje  poslovne djelatnosti, a koje su obustavili temeljem Odluke Stožera RH zbog za vrijeme trajanja epidemije Covid-19, biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade sve do prestanka trajanja mjera suzbijanja zaraze Covid-19 virusom. Također će se i obveznici plaćanja komunalne naknade za stambeni ili poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za poslovnu djelatnost, a koji je oštećen u potresu i označen je crvenom ili žutom naljepnicom, osloboditi plaćanja komunalne naknade sve dok se status objekta ne promijeni. Sva kućanstva na području grada Siska bit će oslobođena plaćanja komunalne naknade za prva tri mjeseca ove godine, a u tom razdoblju sva kućanstva neće plaćati niti odvoz otpada ni vodu. Uz to, zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Siska, a koji su obustavili obavljanje djelatnosti u poslovnim prostorima za vrijeme trajanja mjera suzbijanja zaraze Covid-19 virusom ili su obustavili obavljanje djelatnosti u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Siska uslijed potresa jer su u postali neuporabljivi ili privremeno neuporabljivi, oslobodit će se obveze plaćanja mjesečne zakupnine.

-Danas smo na Gradskom vijeću donijeli  paket mjera vrijednih 12 milijuna kuna temeljem kojih pokrivamo oslobađanje plaćanja komunalne naknade. Plaćanja komunalne naknade oslobodili smo i pravne subjekte koji su pretrpjeli štetu. Donijeli smo i kriterije temeljem kojih ćemo potrošiti sredstva koja smo prikupili donacijama na poseban račun otvoren za sanaciju posljedica potresa, ali  i za iznos od 20 milijuna kuna koji smo dobili od države  – naglasila je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Grad Sisak, dodala je, i dalje nastavlja sa zaprimanjem vrijednosnih kartica sugrađana koji imaju zelenu U2 i žutu PN2 oznaku.

-Građani koji imaju U2 oznaku imaju pravo na vrijednosnu karticu u iznosu 1.000 kuna, a oni koji imaju  PN2 imaju pravo na vrijednosnu karticu na 2.000 kuna za kupnju građevinskog materijala. Nastavljamo građanima s crvenim oznakama isplaćivati pomoć od 2.000 kuna. Za sada smo u tu svrhu našim građanima već uplatili 1,2 milijuna kuna gotovine i krećemo sa subvencioniranjem troškova najamnine za sve koji imaju žute ili crvene objekte i ne mogu trenutno boraviti u svome domu. Omogućujemo im da na području grada Siska nađu stan ili kuću, a Grad Sisak će im subvencionirati mjesečni najam do 1.000,00 kuna – rekla je gradonačelnica.

Kazala je kako očekuje od države uključivanje i veći angažman te da Vlada RH ovaj tjedan konačno donese program mjera kako bi građani imali točne informacije što im je za činiti s obzirom na oznaku objekta.

-Ljudi su prepuni pitanja i mi zajedno s njima. Ako će se inzistirati na tome, kao što je to u Zagrebu,  da naši sugrađani sami provedu obnovu i onda državi pravdaju troškove koji će im biti vraćeni u stopostotnom iznosu, teško je očekivati od kućanstva u kojem žive samo dva umirovljenika da sredstvima svoje mirovine mogu platiti elaborat zatečenog stanja, a kamoli glavni projekt ili projekt konstrukcije. Važno je naglasiti da građani koji dobiju pomoć od Grada Siska imaju pravo i na pomoć od države. Slobodno podignite svoje vrijednosne kartice, one će vam malo pomoći u uklanjanju posljedica, ali naravno da će građani sa žutim i crvenim oznakama imati pravo na konstruktivnu obnovu, a građani sa zelenim oznakama za hitne sanacije – zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Na Gradskom vijeću donesen je i Program „Sisački poduzetnik/ca 2021.“ u koji je ugrađena posebna linija za poduzetnike koji su zbog potresa morali obustaviti svoje poslovanje i sada trebaju ili adaptirati prostor ili kupiti novu opremu, odnosno za saniranje posljedica od potresa.