Grad Sisak ove će godine podržati rad ukupno 82 udruge, umjetničke organizacije i pojedince kroz sufinanciranje 117 njihovih programa s ukupnim iznosom od gotovo 2 milijuna kuna koji će biti usmjereni na provedbu projekata u kulturi, tehničkoj kulturi, socijalnoj skrbi i zdravstvu te civilnom društvu. Raspodjela navedenih sredstava bila je i tema konferencije za novinare koja je danas održana u gradskoj vijećnici.

– Siščani mogu očekivati da će ova godina biti bogata programima, a brojka od 82 udruge je pokazatelj koliko je civilno društvo u Sisku bogato. Ponosna sam na to što smo prošle godine, unatoč svim izazovima, uspjeli ispoštovati sve ugovore koje smo potpisali s udrugama. Tako ćemo napraviti i ove godine, jer naši građani to zaslužuju bez obzira na pandemiju, potres i gospodarske posljedice rata u Ukrajini – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U 2022. godini Grad Sisak će kroz Zajednicu sportskih udruga financirati programe i aktivnosti sportskih udruga s 4 milijuna kuna. S tim iznosom i sredstvima za udruge i civilne inicijative Grad Sisak će ove godine izdvojiti ukupno 6 milijuna kuna.

U području zdravstva i socijalne skrbi Grad će podržati rad 22 programa koje su prijavila ukupno 20 prijavitelja ukupnim iznosom od 956 tisuća kuna. U području kulture Grad će financirati 55 programa koje je predložio 31 prijavitelj u ukupnom iznosu od 687 tisuća kuna.

Ove godine sufinancirat će se i 32 programa u području civilnog društva koje je prijavilo 25 udruga. Ukupni iznos za te programe je 277 tisuća kuna. Među programima tehničke kulture odobreno je 8 programa koje su dostavila 6 prijavitelja, a ukupni iznos sufinanciranja je 62 tisuće kuna.

– Ne odustajemo od financiranja svojih udruga i za razliku od nekih drugih institucija, Grad Sisak je, unatoč svim kriznim situacijama, sve prošlogodišnje ugovore ispoštovao. Time šaljemo poruku opstojnosti svih tih programa i koliko cijenimo sve projekte koje provode naše udruge – rekao je pročelnik Goran Grgurač.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici triju udruga koje su korisnice sredstava. Senka Filipović iz Centra za žene Adela zahvalila gradonačelnici i Gradu Sisku na povećanju sredstava za savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja koje je u prošloj godini zbrinulo čak 70 žena i djece s područja cijele županije.

Predsjednica udruge Kult.com Dahna Prskalo Peco najavila je festival ulične umjetnosti Re: Think koji ulazi u sedmu godinu postojanja. Ove godine naglasak je na važnosti javnog prostora te će u vezi s tim predavanje za sve zainteresirane održati Jana Danilović. Također, nove murale dobit će zgrade i objekti na području Viktorovca i Capraga.

Udruga HVIDR-a grada Siska ove godine obilježava tridesetu obljetnicu, a predsjednik ove udruge Stjepan Lugarić istaknuo je kako u proteklih 30 godina sisačka HVIDR-a niti jednom nije zatvorila vrata za svoje članove, čak ni u vrijeme potresa i pandemije, a ove će godine uz potporu Grada Siska provesti ukupno pet programa od kojih su neki namijenjeni i mladima, odnosno djeci branitelja.