U Galeriji Striegl danas je otvorena izložba likovnih radova učenika s teškoćama u razvoju koji pohađaju svih devet osnovnih škola na području grada Siska i koji su uključeni u projekt Rukom pod rukom – faza IV. Na izložbi su izloženi i učenički radovi od 2020. godine budući zbog potresa izložba s radovima od prošle školske godine nije ni održana.

„Slavo Striegl bio je profesor mnogim generacijama Siščana i prikupio je bogati arhiv učeničkih radova i sam je svoje radove stvarao na njihovim poleđinama. Činjenica da ovu izložbu organiziramo u galeriji Strieglovog imena zanimljiva je poveznica ovog projekta i njegove ostavštine te nastavak bogate tradicije likovne pedagogije u Sisku“, rekla je u uvodu Alma Trauber, ravnateljica Galerije.

Ponosna sam na ovaj današnji Sisak u kojem imamo preko 70 djece koja su upisana u redovan školski sustav s kojima danas rade pomoćnici u nastavi. Nekada to nije bilo tako. Mi smo krenuli s uvođenjem takve potpore najranjivijima među nama, a evo već šest godina koristimo europske fondove kako bismo im osigurali potporu i što kvalitetnije odrastanje i podršku njihovim obiteljima”, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček otvarajući izložbu.

Projektom Rukom pod ruku nastavak pruža se potpora uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju. Projekt je financiran u sklopu javnog poziva „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV“. Grad Sisak je nositelj ovog EU projekta kojemu je ukupna vrijednost 3.624.144,00 kuna, a dodijeljena su mu bespovratna sredstva u iznosu od 2.500.000,00 kuna.