Info centar industrijske baštine – Holandska kuća svečano se otvara u petak 6. prosinca u 18 sati.
Holandska kuća je prvi info-centar industrijske baštine u Republici Hrvatskoj, projekt Grada Siska i partnera vrijedan više od 29 milijuna kuna, koji će značajno doprinijeti očuvanju hrvatske industrijske i kulturne baštine te biti temelj razvoju kulturnog turizma kao specifičnog oblika turističke ponude.

Uz info-centar koji pruža osnovne informacije, Holandska kuća sadrži i najsuvremenije opremljeni interpretacijski centar u kojem će se korisnici kroz inovativne i interaktivne digitalne sadržaje moći upoznati s više od trideset lokacija industrijske baštine grada Siska. Uz to, u Holandskoj kući svoj će prostor imati i Gradska galerija Striegl i Zbirka Kraker, rijetkih i vrijednih radio-uređaja i gramofona, kojom upravlja Gradski muzej Sisak, kao i Info centrom.

Projekt „Info-centar industrijske baštine – Holandska kuća“ sufinanciran je iz bespovratnih sredstava Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ Europske unije kroz poziv „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, u visini od 76,2 posto, odnosno s 19.986.436,54 kn, dok je ukupna vrijednost projekta 29.282.809,15 kn. Nositelj projekta je Grad Sisak koji je za provedbu osigurao 9.296.372,61‬ kn, uz partnere: Turističku zajednicu grada Siska, Gradski muzej Sisak, Gradsku galeriju Striegl i Lučku upravu Sisak.

U sklopu svečanog otvorenja posjetitelji će moći razgledati izložbu Marka Tadića „The Speculative View“, izložbu radova iz Kolekcije Marinko Sudac, pogledati performans Philipa Cornera, zatim razgledati Zbirku Kraker, a u glazbenom dijelu programa poslušati Omar Sound Selection i Le Chocolat Noir/Fiume.