Na današnji dan, 12. prosinca, prije 100 godina, u Sisku je rođen Želimir Janeš, kipar i medaljar, koji se svojim bogatim opusom upisao u povijest hrvatske umjetnosti, te je tim povodom gradonačelnica Kristina Ikić Baniček otkrila spomen ploču Želimiru Janešu na zapadnom pročelju Malog kaptola.

– Želimir Janeš je tijekom cijelog svog života i umjetničkog rada ostao neraskidivo povezan sa svojim Siskom. Iza njega su ostala brojna djela, pamtimo ga po spomeniku Debeli brijest u Brezovici, pamtimo ga po muralu u bivšoj zgradi Sisačke banke, pamtimo ga i po njegovom radu Aleja glagoljaša u Istri od Roča do Huma. Janešova ideja Šetnice povijesnih koraka u Sisku pokazuje kakvo bogatstvo naš grad nudi i kako se voli svoj grad. Tu ideju prilagođavamo, pa smo ove godine uredili šetnicu do Starog grada i omogućili Siščanima da uživaju uz Kupu, u kojoj je uživao Janeš i Slavo Striegl, kojem smo nedavno otkrili spomenik, istaknula je gradonačelnica zahvalivši ujedno i svim drugim sisačkim umjetnicima koje pronose dobro ime Siska.

Obljetnica rođenja Želimira Janeša bit će obilježena i večeras u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac, gdje će biti promovirana knjiga Justinijanov glasnik koju je autor prof. Nikola Tadić posvetio Želimiru Janešu. U Matici hrvatskoj Sisak 14. prosinca bit će predstavljen novi broj časopisa Riječi, a tema broja posvećena je Želimiru Janešu. U Gradskoj galeriji Striegl 15. prosinca će biti otvorena izložba Janeš – 100 godina od rođenja.