Ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je ogroman izbjeglički val od preko 4,3 milijuna Ukrajinaca koji su svoje privremeno sklonište potražili po raznim europskim državama. Val je prije nekoliko tjedana došao i do Siska, a u našem gradu, prema podacima Crvenog križa, smješteno je 29 obitelji. Od ukupno 87 osoba, 77 je majki s djecom.
Hrvatska i sve zemlje Europske unije trude se stvoriti što je moguće bolje i normalnije uvjete za život ljudima koji su pobjegli od ratnih razaranja i, nažalost, čestih stradanja civila u ukrajinskim gradovima.
I Grad Sisak trudi se biti ugodan privremeni dom, a ukrajinska djeca školskog uzrasta uključena su u naš školski sustav. Posljednjih dana devet ukrajinskih odbojkašica smještenih u Sunji, u gradskoj sportskoj dvorani Zeleni brijeg trenira zajedno s našim djevojkama iz Odbojkaškog kluba Sisak.
„Drago nam je da barem u vrijeme treninga djevojke mogu zaboraviti na ratne okolnosti i brigu oko svojih obitelji i prijatelja koji su ostali u Ukrajini. Djevojke su odlične i mislim da će i naše odbojkašice imati koristi od treninga s njima. Koliko smo razgovarali, za sada nemaju nekih konkretnih planova jer je teško predvidjeti kako će se razvijati situacija u Ukrajini, ali ukoliko bi htjele zaigrati za naš klub i dulje ostati i trenirati, mi bismo to rado prihvatili“, rekao je predsjednik OK Sisak Dario Batnožić.
Na području Hrvatske trenutno je deset ukrajinskih odbojkašica, a Grad Sisak će, ako zatreba, i drugim izbjeglim sportašima omogućiti da se bave svojim sportom.