Obnova Grada Siska nakon potresa 29.12.2020. bila je glavna tema 10. sjednice Gradskog vijeća na koju su bili pozvani predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te Državnog inspektorata Republike Hrvatske (DIRH), koji se nisu pojavili pred vijećnicima. Ova državna tijela nadležna su za obnovu obiteljskih kuća i stambenih zgrada. U svojim raspravama vijećnici su nedolazak odgovornih tijela državne vlasti protumačili kao svojevrsnu poruku. Poruka je to gradu u kojem je u ovom trenutku 7 kontejnerskih naselja u kojima su smještene 254 osobe, u kojem je krenula obnova tek tri obiteljske kuće te u kojem se još uvijek ne zna što će biti s obnovom stambenih zgrada. Ove obeshrabrujuće činjenice dopunjuje i to da je od 50 zahtjeva za samoobnovom, na području Grada Siska, do srpnja ove godine doneseno rješenje za samo 8 objekata.

Na sjednici su o svojim iskustvima govorili i građani koji su u potresu ostali bez svojih domova. Dario Ozimec, Branimir Spajić, Emilija Cestarić i Goran Radinčić samo su neki od onih koji nisu dobili niti rješenje o obnovi. Iako zahvalni za pomoć pri smještaju odmah nakon potresa, polako gube strpljenje jer obnova njihovih domova nije ni blizu početku. No, neki su ukazali i na čudan tijek pripreme obnove njihovih domova.

Obnova bi ovim tempom mogla trajati još najmanje 25 godina

„Moja su iskustva jako loša. Najveća prepreka je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku. Na početku je komunikacija bila vrlo transparentna, ali danas su stvari drugačije. Umjesto jednog elaborata o obnovi naša zgrada danas ima pet elaborata. Tražili su od nas da ulazimo u zgradu u koju nisu htjeli ulaziti niti HGSS, niti vojska. Bilo je nekoliko potpuno neistinitih informacija u postupku pripreme obnove, gdje su se konzervatori miješali u posao statičara i prisiljavali ih da mijenjaju svoje elaborate. I ne razumijem zašto mi se nameće obnova koja bi koštala višestruko više nego da se obnavlja redovnim putem i koja bi bila znatno dulja“, kazao je Branimir Spajić, čiji je kredit za njegov novi stan riješen upravo na dan potresa i nije niti dana prespavao u svome novom stanu.

Na sjednici se mogao čuti i prijedlog da Ministarstvo i Središnji ured zaposle dodatne ljude kako bi povećali svoj prosjek od 10 rješenja za obnovu jer će ovim tempom izdavanje rješenja za obnovu trajati 24 godine.

Problem je i sporost pri uklanjanju u potresu oštećenih objekata, na što je upozorilo i nedavno urušavanje kuće u Frankopanskoj 11. Na ulicama Siska postoji velik broj objekata koji bi se također mogli urušiti, ali neka od sljedećih urušavanja mogla bi donijeti i nove žrtve 22 mjeseca nakon potresa. O sporosti Državnog inspektorata, od listopada 2021. nadležnog za uklanjanje objekata, svjedoče brojke. U 10 mjeseci nakon potresa uklonjeno je 56 opasnih objekata, a u posljednjih 11 mjeseci, od kada rušenja vodi DIRH, uklonjena su samo 23 objekta.

Škole su sanirane još početkom 2021., a konstruktivna obnova teže oštećenih ovisi o Fondu solidarnosti

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izvijestila je o obnovi javnih objekata za čiju je obnovu nadležan Grad Sisak. Grad i gradski sustav pripremili su i na Fond solidarnosti prijavili 30 projekata obnove ukupno vrijednih 281,6 milijuna kuna. Do sada je odobren 21 projekt ukupne vrijednosti 192,5 milijuna kuna, za sedam se čeka rješenje, a dva su projekta odbijena.

Najvažnije su za Grad, kako je istaknula gradonačelnica, bile škole. Njihova je sanacija obavljena odmah nakon potresa vlastitim sredstvima, a one koje trebaju konstruktivnu obnovu upravo prolaze kroz dugi put pripreme dokumentacije za javnu nabavu za izvođenje obnove. Obnovljena je područna škola Novo Pračno, a obnova zgrade škole u Topolovcu pri kraju je. Osim cjelokupne obnove OŠ Viktorovac, ove je jeseni učenicima i profesorima stavljena na raspolaganje i potpuno obnovljena u potresu teško oštećena školska sportska dvorana u toj školi.

Specifičan je slučaj OŠ Galdovo koja će se rušiti, a Grad će zbog toga što Fond solidarnosti to ne može financirati, svojim sredstvima započeti izgradnju dok se na nacionalnoj razini ne raspiše odgovarajući poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Pri završetku je obnova Kazališta 21 kao i gradske zgrade u Gajevoj 1, u koju će useliti dio gradske uprave kada krene obnova Gradske vijećnice, što se očekuje početkom 2023. Velika sredstva bit će uložena u obnovu cestovne i vodno-gospodarske infrastrukture, za što su do sada samo djelomično odobrena sredstva. Obnova mosta u Crncu, starog mosta u Sisku i čak 24 oštećene prometnice među prijavljenim su projektima obnove na koje resorno Ministarstvo još nije odgovorilo – pozitivno niti negativno, usprkos velikom protoku vremena.

 

Prezentaciju Potresna obnova javnih objekata – rujan 2022 skinite u nastavku ovoga teksta