Oko 12.700 sisačkih umirovljenika dobit će ove godine prvi put jednokratnu novčanu pomoć uoči predstojećih uskrsnih blagdana. Odluka je to koju je donijelo Gradsko vijeće na sjednici koja je održana u petak, 24. ožujka. Riječ je o prijedlogu gradonačelnice Kristina Ikić Baniček koja je predložila isplatu uskrsnice za naše najstarije sugrađane.  Tako će uskrsnicu u iznosu od 300,00 kuna dobiti umirovljenici s mirovinom do 1.500,00 kuna. Umirovljenicima koji imaju mirovinu od 1.500,00 do 2.000,00 kuna isplatit će se 200,00 kuna. Uskrsnicu u iznosu od 150,00 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom od 2.000,00 do 3.000,00 kuna, a 100,00 kuna uskrsnice isplatit će se onima kojima imaju mirovinu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna. Uskrsnice od Grada Siska umirovljenicima će biti dostavljene na kućne adrese putem poštanske uputnice Hrvatske pošte,  u proračunu Grada Siska za ovu je mjeru osigurano 2.141.500,00 kuna.

Gradsko vijeće usvojilo je i izmjene i dopune proračuna Grada Siska za 2017. te odluku o okvirnom kreditnom zaduženju i refinanciranju kod OTP banke u iznosu od 25 milijuna kuna.

-Time osiguravamo refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita, osiguravamo otkup sportske dvorane u Budaševu koja je do sada financirana kroz leasing i osiguravamo sredstva za drugu fazu opremanja ledene dvorane. Na ovaj način građanima štedimo čak 7,9 milijuna kuna jer postojeće loše kredite stavljamo na znatnu nižu kamatnu stopu od 2,75 posto i dvoranu koju bi ukupno trebalo platiti 19,6 milijuna kuna plaćamo znatno niže. Ono što je također vidljivo iz rebalansa proračuna je da će se 2017. graditi još jedan dječji vrtić zahvaljujući donaciji  Vlade SAD-a koja će financirati izgradnju vrtića na Viktorovcu preko puta sadašnjeg objekta Sunce. Zbog toga i radimo rebalans jer je Grad Sisak preuzeo obvezu plaćanja PDV-a i stručnog nadzora u iznosu 100 tisuća kuna na tom projektu, a izgradnju u iznosu 5 milijuna kuna financirat će Vlada SAD-a. Time Grad Sisak konačno izlazi iz najma u svim objektima. Naime, mjesečni najam za vrtić Sunce je oko 9,5 tisuća kuna. Izgradnjom novog vrtića proširujemo i kapacitet vrtića – pojasnila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Na sjednici Gradskog vijeća donesen je i Plan održive mobilnosti Grada Siska te Plan gospodarenja otpadom Grada Siska od 2017. -2022. Također su donesene i izmjene Programa Sisački poduzetnik 2017. budući se ovom programu, uz OTP i Erste banku, pridružuju još tri nove banke Addiko, RBA i PBZ, a kreditni potencijal se povećava s 10 milijuna na 20 milijuna kuna. Prihvaćena je i odluka o darovanju nekretnine bivše upravne zgrade Željezare Sisak Gradu Sisku, koja je bila u vlasništvu države. Grad Sisak će na tom mjestu uz potporu EU sredstava ostvariti projekt Tehnološki park Grada Siska.

Usvojeni su i prijedlozi o nagradama Grada Siska koje će se uručiti u povodu Dana Grada Siska u lipnju. Tako će nagrade Grada Siska za životno djelo ove godine dobiti Nikola Tadić  i Davorka Ljubičić posthumno. Dobitnici godišnjih nagrada su Stevče Arsoski, Češka beseda Sisak i FA Ivan Goran Kovačić. Pohvale dobivaju Nikica Pirc i ŠRU Metalac Sisak, a Zahvalnicu Ana Majić.