Zbog odluke Uprave INA-e, a uz potporu Vlade Republike Hrvatske, da se zatvori Rafinerija u Sisku, danas je u Sisku održan prosvjed radnika sisačke Rafinerije kojeg je organizirao Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak. Koordinator Stožera Predrag Sekulić istaknuo je kako žele da ih se primi u Vladi RH kako bi im pokazali dokumente koji dokazuju manipulaciju brojkama u prikazu bilanci rafinerija. „Rafinerija Sisak može raditi pozitivno i netko je s namjerom želi zatvoriti. Cilj je da profitiraju mađarske rafinerije, Sisak je njima direktni konkurent i da se izveze naša domaća nafta iz Moslavine i tu ostvari dodatni profit. Odbijanje Vlade da se sastanu s predstavnicima Stožera stvara pomisao da se opet radi o nekom dogovoru ispod stola i nečijem punjenju džepova“ rekao je koordinator Stožera Predrag Sekulić.

Radnicima su se na prosvjedu pridružili i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa zamjenicima te predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić.

„Licemjerno je reći da se Rafinerija zatvara jer radi sa 30 % kapaciteta, a odluku da se radi sa 30% je donio MOL. Nema alternative proizvodnji nafte u Sisku dok god se hrvatska nafta slijeva iz obližnjeg Strušca u spremnike u Sisku. Gašenje sisačke Rafinerije je isključivo politička odluka koja nema temelja u poslovnim rezultatima sisačke Rafinerije“, naglasila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Najava prekida prerade nafte u INA Rafineriji nafte Sisak, bila je tema i prošlotjedne sjednice Predsjedništva Gradskog vijeća Grada Siska, a s koje je upućen zahtjev prema Vladi Republike Hrvatske, kao dioničaru s udjelom od 44 % u vlasništvu nacionalne naftne kompanije, da izvrši pritisak preko hrvatskih članova Uprave INA d.d. i stavi u mirovanje ili povuče odluku o prestanku prerade nafte u Rafineriji Sisak do ispunjenja određenih uvjeta.

Naime, od Vlade RH traži se da primi i sasluša predstavnike radnika sisačke Rafinerije koji imaju dokaze o manipulaciji brojkama u prikazu bilanci rafinerija te da se angažira neovisna agencija koja bi analizirala podatke o poslovanju INA-e. Jedan od zahtjeva je i zaustavljanje svih odluka koje negativno utječu na poslovanje dok se ne dovrše sudski postupci Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju te povlačenje prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o privatizaciji INA-e do završetka neovisne analize.