Projekt Grada Siska pod nazivom Info centar industrijske baštine – Holandska kuća ovih je dana odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, što znači da će biti financiran bespovratnim sredstvima iz EU fondova u visini od 20 milijuna kuna. – To je ogledni primjer kako se nakon dobrog odabira i dobre pripreme  mogu povući sredstva iz EU fondova i najveće je ulaganje u revitalizaciju kulturne baštine nakon dugog vremena, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček predstavljajući projekt na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su bili prisutni i predstavnici partnera u projektu: Sisak projekti, Turistička zajednica grada Siska, Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl, Lučka uprava Sisak te Konzervatorski odjel u Sisku.

Info centar industrijske baštine – Holandska kuća temelji se na bogatoj sisačkoj kulturnoj baštini i pokreće kulturni, turistički i gospodarski razvoj Siska. Obuhvaća rekonstrukciju zgrade i uređenje okoliša i opremanje digitalnom tehnologijom. U sklopu Holandske kuće, koja je sagrađena u drugoj polovici 19. stoljeća i tada korištena kao skladišni prostor, na prvom katu bit će smješten multimedijalni postav industrijske baštine, na drugom katu će biti izložbeni prostor galerije Striegl, na trećem katu izložba jedinstvene zbirke ploča i audio uređaja Velimira Krakera, u potkrovlju multimedijalna dvorana za projekcije i prezentacije, u prizemlju info točka i suvenirnica, a u podrumu će biti 3D projekcijski prostor. Dogradit će se i novi prostor površine 400 m2 u kojem će biti smješteni prateći sadržaji.

Projekt obuhvaća i uređenje pratećih sadržaja industrijske baštine uz Kupu i to uređenje izložbenog prostora o riječnoj industrijskoj baštini na brodu Biokovo, uređenje dizalice Granik, uređenje parka i okoliša, obilježavanje dvije pješačke i dvije biciklističke staze koje će povezivati Holandsku kuću i 34 lokacije industrijske baštine u rutu dugu 25 km.

Info centar industrijske baštine – Holandska kuća nije jedini projekt kojim će se u buduće bolje prezentirati sisačka baština, razvijati turizam, povećavati zapošljavanje i unapređivati gospodarski razvoj. Kako je istaknula gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, u planu su još i Interpretacijski centar Siscia – Segestica, vojarna u Lađarskoj ulici, bivša upravna zgrada Željezare Sisak i kuća Mueller.

 

U privitku prezentacija Info centra industrijske baštine – Holandska kuća.