U punom je jeku cjelovita obnova zgrade buduće nove gradske knjižnice na Trgu Ljudevita Posavskog 1, vrijedna 3,8 milijuna eura. Radove na uklanjanju nekonstruktivnih dijelova zgrade danas je obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima. Voditelj gradilišta Dujo Banda iz tvrtke Kapitel d.o.o. iz Ivanić Grada izvijestio je da je završeno oko 90% priprema za protupotresno učvršćivanje konstrukcije te da će se narednih tjedana radovi preseliti i na vanjske dijelove zgrade, nakon čega slijede armirano-betonski radovi kojima će se učvrstiti konstrukcija.

„Drago mi je što možemo vidjeti veliki napredak na gradilištu u odnosu na prije mjesec dana i da će se neki radovi moći i ubrzati. To veseli jer smo svjesni da smo svakim danom sve bliže važnom cilju, a to je da Sisak napokon dobije vlastitu zgradu knjižnice koja će za koju godinu biti novo središte kulturnog života u kojem će sve biti na jednom mjestu – od odjela za najmlađe do suvremenog odjela multimedije. Siščani će tu, osim po knjige i novo znanje, dolaziti i na sve lijepe društvene događaje koje knjižnica i naš grad zaslužuju“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Nakon što završi konstrukcijski dio obnove koji se financira iz Fonda solidarnosti EU u iznosu 1,24 milijuna eura, slijedi uređenje prostora po suvremenim knjižničnim standardima.

Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ već je godinama u potrebi za odgovarajućim prostorom. Zbog oštećenja u potresu, dječji odjel iseljen iz dotadašnjeg prostora u Kranjčevićevoj ulici, koji je u vlasništvu RH, u iznajmljeni poslovni prostor u Starčevićevoj ulici. Odjel za odrasle smješten je u prostoru u vlasništvu INA-e, a uređenjem ove zgrade trajno će biti riješen problem odgovarajućeg prostora za rad ove važne djelatnosti.