Od 1. siječnja Grad Sisak je svojom subvencijom Auto prometu Sisak omogućio svim učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i umirovljenicima i starijima od 65 godina da koriste gradski autobusni prijevoz bez plaćanja. Već u prvom mjesecu primjene ove mjere pokazuje se značajan porast korisnika gradskog prijevoza, povećana mobilnost umirovljenika i starijih, kao i povećanje broja učenika koji koriste gradski prijevoz.

U siječnju je prevezeno 12.274 učenika, koji su i do sada, uz povlaštenu cijenu pokaza, rado koristili javni gradski prijevoz. No, sada kada se učenici voze bez plaćanja, u Auto prometu Sisak vide porast od 133 nove učeničke SKartice.

Trend povećanja korištenja javnog gradskog prijevoza posebno je očit među umirovljenicima i starijima. U siječnju ove godine zabilježeno je čak 31% više putovanja umirovljenika na užem gradskom području i ukupno 26% više putovanja gradskim prijevozom na svim linijama u odnosu na isti mjesec prošle godine. U broju prevezenih, to je 23.234 starijih putnika.

„Najviše me veseli da smo našim starijim sugrađanima omogućili da im bez plaćanja budu dostupniji svi sadržaji koje imamo u gradu za njih. Drago mi je da mi se roditelji školaraca obraćaju i zahvaljuju na našoj odluci da ih se rastereti troška prijevoza“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček komentirajući rezultate mjere.

Ukupno je u siječnju za 329 putnika narastao broj stalnih korisnika SKartice gradskog prijevoza. Time se ostvaruju svi ciljevi ove mjere, koja povećanjem broja redovitih korisnika gradskog prijevoza smjera djelomično smanjiti pritisak individualnog prijevoza na gradskim prometnicama te omogućiti veću mobilnost dviju velikih skupina građana – učenika i starijih. To je logičan slijed nakon što je Auto promet Sisak nabavkom novih autobusa većinom iz EU sredstava postao prijevoznik s najmlađim voznim parkom u Hrvatskoj.