Trgovačko društvo Gospodarenje otpadom Sisak pustilo je danas u rad 17 novih polupodzemnih spremnika u Capragu. Stanari zgrada u ulicama kneza Branimira, Braće Kavurić, dijelu Ulice Hrvatskog narodnog preporoda te na Slovenskom trgu i Trgu hrvatske državnosti od danas mogu početi koristiti novi higijenskiji, praktičniji i ljepši sustav prikupljanja otpada. Ovo područje obuhvaća gotovo 700 kućanstava.

„Polupodzemni spremnici su odabrani kao odlično rješenje za zamjenu starih metalnih kontejnera  jer smanjuju neugodne mirise, smanjuju buku, onemogućavaju dostupnost životinjama i sprečavaju neovlašteno odlaganje otpada. Za razliku od kontejnera ovi spremnici su ugodni oku i zauzimaju puno manje prostora jer se većina spremnika nalazi u zemlji, a primaju istu količinu otpada“,rekao je predstavljajući sustav direktor GOS-a Mateo Lončar.

Spremnici su zaštićeni bravama koje se otvaraju RFID karticama, a to znači da će ih moći otvarati i u njih otpad odlagati samo korisnici iz ovog dijela Capraga. Kartice su sugrađani dobili uz posljednji račun, a njihovim korištenjem sustav će bilježiti koliko puta je pojedini korisnik otvarao spremnik i odlagao otpad što je važno zbog naplate korištenja usluge.

„Odlučili smo dodatno digitalno opremiti sustav senzorima zapunjenosti, koji će dojavljivati kada je pojedini spremnik napunjen, da ne šaljemo kamione kada to nije potrebno. To je dobra mjera za naše sugrađane jer će im naša usluga biti stalno dostupna i neće biti situacija da više nemaju gdje odlagati prikupljeni otpad. Za nas bi to moglo značiti i moguće uštede jer nećemo dolaziti prazniti poluprazne spremnike“, pojasnio je direktor Lončar.

Osim toga, ugradnjom senzora u spremnike omogućeno je i automatsko slanje SMS ili e-mail upozorenja Javnoj vatrogasnoj postrojbi kada senzor zabilježi nagli porast temperature odnosno kada dođe do požara unutar spremnika.

„Ovo je samo jedan od naših napora da u suradnji s GOS-om zaokružimo cjelokupni sustav gospodarenja otpadom na području Grada Siska i da našim sugrađanima omogućimo što kvalitetniju i što jeftiniju uslugu“, kazao je Marko Krička, zamjenik gradonačelnice.

Gospodarenje otpadom Sisak je do danas postavilo 76 polupodzemnih spremnika, a cilj je građanima staviti na uporabu ukupno 101 polupodzemnih spremnika. Vrijednosti ove investicije je 2,3 milijuna kuna koji su financirani iz tekućeg poslovanja Gospodarenja otpadom Sisak, bez kreditnog zaduženja.