“Danas je, unatoč magli, vrlo vedar dan obitelji Brlić”, kazao je zamjenik gradonačelnice Marko Krička zahvaljujući svim donatorima koji su svojim donacijama u ukupnom iznosu od milijun i pol kuna izgradili prvu zamjensku kuću nakon potresa na području Grada Siska i svima koji su stradalima priskočili u pomoć u prvim danima i mjesecima nakon potresa. To su građani Vrbovca, Brckovljana, Dubrave, Farkaševca, Gradeca i Preseke koje je u ovoj akciji predvodio gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

„Ovo je jedna velika sreća u obitelji sada“, brišući suze radosnice rekao je Mario Brlić, čija je obitelj postala prva koja je na sisačkom području dobila zamjensku kuću nakon razornog potresa 29.12.2020. „Nova je kuća, svi su sretni. I nakon potresa su odmah svi pomagali, susjedi, nogometni klub, gospodin Grubec, svi su nam skočili u pomoć. Našli su nam privremeni smještaj dok nismo dobili kontejnere, a sad smo i napokon dočekali novu kuću i sada može krenuti normalni život. Možemo se napokon vratiti životu“, rekao je.

U maloj svečanosti uz novoizgrađenu kuću Josipa Brlić uručila je zahvalnice svim prisutnim donatorima koji su iz Vrbovca i okolice došli proslaviti veliki trenutak za ovu obitelj. Gradnja je trajala duže od predviđenog, ali humani Prigorci ipak su prvi stigli na željeni cilj potresne obnove i donijeli dah optimizma u obnovu obiteljskih kuća kojom rukovode državne institucije.

„Nakon potresa svi smo htjeli pomoći, svi su se angažirali i zvalo me je dosta građana koji su vidjeli  kako su neki gradovi i općine obećali da će izgraditi kuću i na njihov poticaj smo krenuli u ovu priču i  to je bilo presudno. Bilo je stvarno jako puno donacija, skupilo se od građana oko 250.000 kuna i to je bio početak. Kad smo dolazili u ova područja uz pomoć naših vatrogasaca i donosili pomoć spojili smo se s gradonačelnicom Siska koja nas je uputila na ovu obitelj s petero djece i njima smo odlučili pomoći“, kazao je Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

Caritasovi kontejneri uskoro će biti sklonjeni iz dvorišta Brlićevih u kojem je Grad Sisak nosio aktivnosti uklanjanja teško oštećene kuće. 21 mjesec od potresa prva zamjenska kuća na području Grada Siska predana je stradalnicima, što svjedoči o još uvijek velikim preprekama i sporosti na putu obnove.

„Nadamo se samo da će ovakvi primjeri potaknuti odgovorne da ubrzaju stvar i da ove silne kontejnere u ovoj županiji izbacimo iz korištenja. Gotovo 12.000 žutih i crvenih naljepnica je na objektima ove županije, to je 12.000 sudbina. Hrvatska ne može to riješiti na dobroj volji pojedinaca nego oni koji su zakonski odgovorni za taj dio obnove moraju početi raditi svoj posao bolje“ zaključio je zamjenik gradonačelnice Marko Krička.