Danas je u Sisku obilježena 31. godišnjica ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske “Ban Toma Bakač” kroz koju je prošlo više od 2500 branitelja, uglavnom građana Siska. Brigada je odigrala važnu ulogu u obrani Republike Hrvatske, posebno početkom rata, kada su njeni pripadnici čvrsto držali obrambene položaje oko Siska. U obrani Siska i drugih mjesta, poginulo je 27 branitelja iz sastava brigade.

Počast poginulima i zahvalu preživjelim pripadnicima brigade, odali su izaslanici najviših državnih dužnosnika, među kojima izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS Zorana Milanovića, brigadir Damir Stručić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Siska Bojan Dadasović i vijećnik Željko Đermanović.

„Neporecivo je da svatko od nas ima svoju priču o ratno putu i ona je svakako točna. Ali važno je podvući da smo bili pripadnici jedne organizirane i čvrste postrojbe, koja je ustanovljena na današnji dan prije 31 godine. Na položajima obrane Grada Siska, kojom je zapovijedano iz našeg zapovjedništva, izvršili smo sve postavljene zadaće, na što smo ponosni“, naglasio je predsjednik Udruge i jedan od ratnih zapovjednika u 120. brigadi.

2016. godine 120. brigada dobila je plaketu „Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“, 2017. godine županijsko priznanje za učešće u obrani Siska i Banovine, a jedan od trgova u Sisku od 2018. godine nosi naziv 120. brigade. 2006. godine Predsjednik Republike Hrvatske, za ispoljeno junaštvo u Domovinskom ratu, a povodom 15. obljetnice ustroja brigade, odlikovao je redom Nikola Šubić Zrinski.

„Vaša postrojba je imala sjajne rezultate u obrani grada Siska, koji je tada bio grad s dugačkom crtom bojišnice. Uvijek imam potrebu naglasiti ono što krasi moje Siščanke i Siščane, pa tako i braniteljice i branitelje, a to je skromnost i dostojanstvo kako u ratu, tako i nakon rata“, istaknuo je u pozdravnom govoru predsjednik Gradskog vijeća Grada Siska Bojan Dadasović.

Na gradskom groblju Viktorovac i kod spomen obilježja na Kontrobi položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle branitelje 120. brigade i sve branitelje Republike Hrvatske.