-Svaka pobjeda počiva na ljudima. Pobjede donose ljudi. I ono što čovjek uspije napraviti pretoči se u pobjedu. To je ono što donosi uspjeh. Na ljudima sve počiva pa i ova oslobodilačka akcija. U tim trenucima, kad se krene u bitku, zaboravite na obitelj, zaboravite na sve. Vaš suborac vaš je brat. I borite se jedan za drugoga. Premda je prošlo 20 godina sjećam se svakog detalja, svakog svog suborca, a posebno se i danas klanjam svima onima koji su poginuli ili stradali u ovoj oslobodilačkoj akciji – ispričao je na svečanom obilježavanju 20. obljetnice VRO Oluja – brigadir Ivica Matanović, danas načelnik odjela za obuku u Operativnoj upravi Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske koji je tijekom Domovinskog rata zapovjednik satnije u 2 pješačkoj bojni 2. gardijske brigade.
Na svečanosti u povodu obilježavanja 20. Obljetnice VRO Oluja, koji su organizirali Grad Sisak i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svoja sjećanja o Oluji ispričali su i dr. Maja Rudelić Zadrović, koja je tijekom rata bila zapovjednica sanitetske desetine 2. pješačke bojne 2. gardijske brigade, te novinar, publicist i ratni reporter, tada urednik Sisačkog tjednika, Vladimir Pajtlar. O povijesnom aspektu govorio je viši kustos Gradskog muzeja Sisak Ivica Valent, koji je i pripremio dokumentarni film o VRO Oluja u kojem su korištene snimke ratnog snimatelja Željka Rakarića snimljene upravo na sisačkom bojištu.
-Kako je to moćno zazvučalo tog jutra u 5.05 sati kad su krenuo topnički napad. Prvu žrtvu doveli su mi u 6 sati, i od tada se za mene sve odvijalo kao u nekom bezvremenskom filmu. Sjećam se sam ranjenike izvlačila iz minskog polja, da smo tajili da je poginuo Predrag Matanović, ali nikad neću zaboraviti kad smo bolnicu dovozili ranjenike i kad sam upitala medicinsku sestru kako je jedan naš dečko kojeg smo ranije dovezli s teškom prostrijelom ranom. Sestra mi odgovara da je stabilno. A ta sestra njegova je majka koja, bez obzira na teško stanje svoga sina, prima i zbrinjava druge ranjenike – prisjetila se dr. Rudelić Zadrović.
Vlado Pajtlar bio je prvi novinar koji je ušao u oslobođenu Petrinju.
-Nikad neću zaboraviti osjećaj kad sam došao kod ruševina crkve svetog Lovre. Gotovo da nije prošao vojnik koji nije kleknuo i poklonio se. Gledao sam taj grad, sretao ljude, fotografirao ih, pričao s njima, ali sam imao osjećaj kao da nikad nisam iz njega ni otišao. Sve te četiri godine taj je grad bio u meni – kazao je Vladimir Pajtlar.
– Mnogi od nas bili su još djeca vrtićke dobi. I ne sjećamo se tih događaja. Ali Moramo odati počast svim braniteljima koji su sudjelovali u Oluji jer Sisak je jedan od rijetkih gradova koji je dao tako velik broj branitelja i koji je tako stradao u Domovinskom ratu. Najmanje što možemo je zahvaliti braniteljima, ali i njihovim obiteljima, na doprinosu koji su dali u oslobađanju okupiranih hrvatskih teritorija – zaključio je Marko Krička, zamjenik gradonačelnice, koji je poručio kako se braniteljske žrtve nikada ne smiju zaboraviti.