Danas je obilježen Dan branitelja grada Siska, u spomen na 3. rujna 1991. godine kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana,  polaganjem vijenaca i molitvom kod središnjeg križa na groblju Viktorovac, te se nastavilo na izložbi i svečanoj akademiji koje su upriličene u prostoru Barutane.

Uoči svečane akademije, a u  organizaciji Gradskog muzeja Sisak, u Barutani je otvorena izložba fotografija sisačkog novinara Vladimira Pajtlara pod nazivom „Misija novinar“,  druga iz  ciklusa „Sisačka bojišnica – okom fotografa“.

Na svečanoj akademiji  branitelje i članove njihovih obitelji je, čestitajući im njihov dan, pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Grada Siska Ivana Krčelić, koja je tom prigodom naglasila kako se Siščani nisu dijelili u najtežim trenucima obrane grada, pa to ne bi trebali činiti ni danas kada je u pitanju domovina.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček dodijelila je posebne zahvale Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu  natporučniku Nikoli Furlanu  – dragovoljcu Domovinskog rata  i pripadniku 120. brigade ZNG „Ban Toma Bakač“, zatim 101. brigadi Zagreb, stožernom naredniku Draženu Štrbencu –  pripadniku  2. rp Šašna Greda, brigadiru Saši Smiljaniću – pripadniku  SJP Osa Sisak, posthumno časničkom namjesniku Osmanu Muratagiću  –  pripadniku 2.“A“ brigade ZNG RH, a zahvalu je preuzela njegova majka Ferida,  zatim satniku  Željku Franiću –  dragovoljcu i pripadniku  36. inž. pont. bojne, satniku bojniku Milanu Ivaniševiću – dragovoljcu i pripadniku pričuvnog sastava HV-a. Posebna zahvala Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u domovinskom ratu dodijeljena je i  generalu bojniku Boži Budimiru – zapovjedniku operativne grupe za Sisak i Baniju, koji je nije mogao osobno preuzeti, ali je nazočnima pisanim putem čestitao njihov dan, a zahvalu je  preuzeo Jurica Radenić. Također, primio ju je i Ivica Pandža Orkan – pripadnik djelatnog sastava oružanih snaga RH, koji se zahvalio u ime svih dobitnika.

Čestitajući dan branitelja grada Siska, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je naglasila kako je danas potrebno više raditi na promociji heroja i herojstva tih dana, na činjenici da je Barutana prva oslobođena vojarna u Domovinskom ratu, kako je u tom cilju Grad Sisak ustanovio  plaketu koja nosi ime Marijana Celjaka.  – Na žalost, svjedočili smo da mnogi ne znaju da je povijest učiteljica života te  da i dalje pokušavaju dijeliti branitelje. Oni se nisu dijelili ’91., pa ih nemojmo dijeliti niti na današnji dan. Budimo zahvalni, sjećajmo se s ponosom i ne zaboravimo da je zajedništvo jedini put za bolji Sisak i Hrvatsku, rekla je gradonačelnica.