Svečanom akademijom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Viktorovac i u Parku dr. Franje Tuđmana, danas je u Sisku obilježen Dan branitelja grada Siska u spomen na 3. rujna 1991. godine kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana. Na svečanoj akademiji, koja je održana u Domu kulture Kristalna kocka vedrine, dodijeljene su plakete „Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu“ nakon čega je u Galeriji sv. Kvirin, u organizaciji Gradskog muzeja Sisak, otvorena izložba ratnih fotografija iz vremena Domovinskog rata sisačke novinarke i fotoreporterke Lee Krivošić.

Plakete „Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu“ dodijeljene su posthumno bojniku Krešimiru Brajdiću te takošer posthumno pripadniku Specijalne jedinice policije „OSA“ Predragu Kozaru. Plakete su na svečanosti uručene satniku Emiru Fetibegoviću, satniku Marinu Jakopoviću, Sabidu Oraščaninu, počasnom satniku Ivici Žonti, poručniku Oliveru Miokoviću, natporučniku Mariju Horvatu, pripadniku Specijalne jedinice policije „OSA“ Eduardu Blagaju, pripadniku Specijalne policije „OSA“ Slavku Muži te brigadnom generalu Vladi Hodalju.

Čestitajući Dan branitelja grada Siska, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako se danas i s ponosom i tugom sjećamo svih branitelja koji nisu više među nama.

-Danas je dan ponosa i slavlja, ali možemo li potpuno slaviti ako nam je naša Hrvatska, za koju su se toliki borili i žrtvovali, umnogome toliko daleko od one slike koju su ispred sebe imali branitelji kada su kretali u obranu svojih domova. Stoga iskoristimo današnji dan ne samo za svečanost, već i za odlučni iskorak prema izgradnji grada Siska, hrvatskog društva i hrvatske nam domovine kao mjesta gdje se i dalje cijene hrabrost, požrtvovnost, upornost i zajedništvo u demokratskom društvu slobodnih i jednakih građana. Na to nas obvezuju sve žrtve koje su pale u obrani domovine, to smo dužni vama, hrvatskim braniteljima i to smo dužni budućim generacijama Siščanki i Siščana – naglasila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Dan branitelja grada Siska čestitala je i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Cindrić.

-Plaketa „Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu“, nagrada je, zahvala i priznanje kojom na još jedan simboličan način Grad Sisak želi odati počast svima onima koji su branili svoj grad onda kad je to bilo najpotrebnije. Namjera je da svima vama dobitnicima plaketa damo do znanja da znamo da ste se upisali u povijest stvaranja suverene, samostalne i moderne Republike Hrvatske. Neki su u obrani Hrvatske dali i svoje živote i tako ostavili poruku nesebičnog davanja sebe za ideale za koje svi mi živimo, a to su obitelj, dom i jedina nam domovina Hrvatska – rekla je Cindrić.

Nakon svečane akademije otvorena je izložba Život u objektivu u organizaciji Gradskog muzeja Sisak. Riječ je o izložbi fotografija iz vremena Domovinskog rata sisačke novinarke i fotoreporterke Lee Krivošić. Fotografije predstavljaju prisjećanje na događaje otprije 25 godina kada je u potpunosti uklonjena neposredna ratna opasnost koja se nadvijala nad gradom Siskom gotovo pune 4 godine. Zabilježen je život naših sugrađana, njihova sreća zbog povratka voljenih, ali istovremeno i tuga zbog izgubljenih života najmilijih, ratna razaranja, sreća prognanika zbog povratka u razorene i opljačkane domove, obnova razorenih objekata. Izložba se može pogledati u Galeriji sv. Kvirin do kraja rujna.