Danas se obiježava Dan antifašističke borbe u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. Imao je 77 članova, od kojih je rat preživjelo njih 38.

Današnje obilježavanje u šumi Brezovica kraj Siska organizirali su Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija. Hrvatski sabor je predstavljala Margareta Mađerić, Vladu RH ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, a predsjednicu Republike zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nazočnima su se obratili još i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i drugi.

Gradonačelnica je u svom govoru istaknula kako „važnost današnjeg dana nije samo u činjenici da se jednom godišnje prigodno prisjetimo hrabrosti i žrtve koju su na današnji dan prije 75 godina najbolji Siščani tog trenutka i vremena pokazali cijelom svijetu već nam pojave kojima svjedočimo i u ovom našem trenutku i vremenu govore o važnosti i nužnosti da svijest o antifašističkoj srži hrvatskog naroda očuvamo pred gotovo svakodnevnim napadima probuđenih i osokoljenih neofašista“.

-Zato je biti antifašist, istinski antifašist danas jednako važno kao i prije 75 godina. Antifašizam je moralni vodič ili ako vam je draže kompas za razlikovanje dobra i zla u vremenu kada crtu između ispravnog i krivog neki pokušavaju namjerno pobrisati. Danas smo ovdje da se borimo za očuvanje te crte, danas smo ovdje da naša djeca jednoga dana budu sposobna prepoznati tu razliku, između nas i njih. Mi smo bili i ostat ćemo antifašisti, a oni su s druge strane crte, sa strane na kojoj je smrt, laž, podjela i podvala. Na našoj strani je život, istina, zajedništvo i pravednost. Uvijek je bila i uvijek će ostati – istaknula je u svom grovoru gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Predsjednik SABAH-a Franjo Habulin istaknuo je da se “antifašističke borce demonizira”, da se uništavaju spomenici i spomen-ploče, a društvo pred tim zatvara oči.

-Nasuprot tome imamo snage da se odupremo tim tokovima. Ne treba nam zajedništvo u laži, nego zajedništvo u borbi za slobodu – rekao je Habulin.