Dan antifašističke borbe svečano je obilježen 22. lipnja u šumi Brezovica, kod spomenika koji je podignut u čast Prvom sisačkom partizanskom odredu, na mjestu na kojem su se 22. lipnja 1941. godine okupili pripadnici prve antihitlerovske postrojbe u okupiranoj Europi. Na svečanosti, koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Grad Sisak, počast su odali izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivši premijer Zoran Milanović, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, predsjednik SABH-a Franjo Habulin, saborski zastupnici, predstavnici dugih gradova i županija, političkih stranaka i udruga te drugi građani iz raznih dijelova Hrvatske.

– Ovo je šesti put da govorim ovdje pod Debelim brijestom kao gradonačelnica grada heroja Siska, koji je dao svoje najbolje sinove i kćeri i u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu i čini mi se da iz godine u godinu imam sve veću i veću potrebu ponavljati i utvrđivati neosporne činjenice i istinu, jer je istina na sve većem i većem udaru onih koji ne mogu prežaliti zločinačku tvorevinu NDH i prežaliti vrijeme kada su neki pripadnici hrvatskog naroda bacili najcrnju ljagu na svoj narod. Da nije bilo 77 hrabrih mladića i djevojaka koji su 22. lipnja otišli u nepoznato i da nije bilo 230.000 njihovih drugova i drugarica koji su ih slijedili sa zvijezdom petokrakom na čelu, ljaga na hrvatskom narodu bila bi neizbrisiva, bila bi neosporiva, istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te naglasila kako se njihova žrtva nedovoljno poštuje, jer u Hrvatskoj mnogi ne žele ili ne mogu živjeti, nemaju osnovna ljudska prava, pravo na posao, pravo na dostojanstven život od vlastitih primanja ili pak pravo da budu različiti od drugih.

– Dijelimo iste ideale i snove s partizanima koji su u šumu ušli samo s vjerom. S vjerom da je drugačiji svijet moguć, da nema te sile koju ljudi zajedno ne mogu nadvladati. Oni su vjerovali, a mi nemamo pravo ne vjerovati, nemamo pravo predati se. Današnji praznik nije samo Dan antifašističke borbe, on sve više i više postaje dan kada slavimo vjeru da je bolje sutra moguće, da se borba isplati i da je pobjeda moguća, da treba imati ideale i ne olako odstajati od njih, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Izaslanik Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako odaje počast svima koji su se digli protiv zla, kako je Hrvatska svoj stav prema antifašizmu iskazala u izvorišnim osnovama Ustava, kako osuđuje one koji danas zazivaju neko drugo vrijeme, kako se u demokratskoj Hrvatskoj može djelovati samo istinom, a ta je da je antifašizam u korijenima Hrvatske kojeg treba njegovati kao i doprinos hrvatskih branitelja u obrani domovine.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin čestitao je svima Dan antifašističke borbe i odao počast svima koji su se prije 78 godina u šumi Brezovica oduprli stranim okupatorima i njihovim domaćim pomagačima. Rekao je kako je i prijašnjih godina u istoj prilici, a to je ponovio i sada, govorio da je aktualna hrvatska vlast pretvorila antifašizam na državnoj razini u privlačno upakirani proizvod izložen u izlogu namijenjenom svijetu. – Povijesni revizionizam maskiran navodnom željom da se napokon iznesu činjenice zapljuskuje nas kroz notorne laži i poluistine na dnevnoj osnovi. Sa žalošću i zabrinutošću konstatiram kako je otpor takvim pojavama na strani najodgovornijih nositelja vlasti jedva primjetan, rekao je Franjo Habulin.